Ladislav Horák, akordeonista

9. červen 2016

Ladislav Horák je vedoucím akordeonového oddělení Pražské konzervatoře a zástupcem ředitele Pražské konzervatoře.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Není špatné dozvědět se z úst nejpovolanějších něco o akordeonu, nástroji, který bývá (nepřesně) nazýván harmonika, a jehož podob doby jeho vynalezení v roce 1822 je nesčetně.

Pan profesor Ladislav Horák, vedoucí akordeonového oddělení a zástupce ředitele Pražské konzervatoře, je člověk s darem vyprávět a jedná-li se o akordeon ve všech jeho podobách a rolích, je patrné jeho naprosté oddání svému milovanému nástroji. V pořadu dvakrát živě hraje – mj. skladbu Václava Trojana, jehož hudba v poslední době zažívá renesanci, a jehož syn do pořadu zavolal a pana profesora pozdravil.

Do Galerie Vinohradská 12 pan profesor donesl ukázat nástroj proslavený Astorem Piazzollou bandoneon (i na něm vyloudil pár tónů), a můžete se dozvědět, proč v rodné Argentině Piazzollu téměř nenáviděli, že bandoneon je vynálezem evropským a jak se do jižní Ameriky dostal. Zazněla spousta zajímavých informací nejen o akordeonu a jeho cestě z lidového prostředí na koncertní pódia (věděli jste např., že největší část repertoáru akordeonistů jsou skladby soudobých skladatelů?), ale také o bohaté koncertní činnosti Ladislava Horáka, jeho komorních sdruženích, spolupráci se Soňou Červenou (z nahrávky Českého rozhlasu zazněl v jejím podání melodram A. Piazzolly El tango), o místě akordeonu v našem a světovém školství?

V závěru Vás nemine pozvánka na letní akordeonové festivaly a koncerty, z nichž ten 16. 6. pořádaný v sále Pražské konzervatoře bude docela unikátní: pan profesor – zcela výjimečně – hrát nebude. Je to totiž gratulační koncert jeho žáků a kolegů k jeho nastávajícím abrahámovinám. I my se připojujeme ke gratulaci!

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio