Láska na první poslech. Na skladatele Viktora Kalabise vzpomíná cembalistka Zuzana Růžičková

28. březen 2023

„Láska na první poslech.“ Tak zní název Akademie, kterou roku 2013 připravili Stanislava Střelcová a Jiří Hlaváč a jejíž reprízu uvádíme u příležitosti 100. výročí narození Viktora Kalabise.

O hudebním skladateli a svém manželovi vypráví cembalistka Zuzana Růžičková. Zamýšlí se nad společným životem, nad jeho nesnázemi, ale i krásami. Manželé Kalabisovi spolu prožili více než padesát roků, byli svědky komplikované doby druhé poloviny minulého století. Pořad přináší nejen vyznání Kalabisovu dílu, ale je také pohledem na českou kulturní historii. Zuzana Růžičková vzpomíná na řadu interpretů, dirigentů a dalších osobností, a také vypovídá o různých situacích, které oba vynikající hudebníci u nás prožívali.

Výraznou kapitolou Kalabisova života byl i Československý rozhlas, v němž působil v letech 1953 až 1972 v hudební redakci pro děti a mládež jako dramaturg, režisér a redaktor. Zasloužil se mj. o vznik mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga. Důležité činnosti pro naši kulturu a umění vykonával Viktor Kalabis i po roce 1989, podílel se například na založení Nadace Bohuslava Martinů a dlouhá léta byl předsedou její správní rady.

autoři: Stanislava Střelcová , Jiří Hlaváč
Spustit audio