Leoš Čepický, houslista, primárius Wihanova kvarteta

10. březen 2016

Houslista Leoš Čepický je skvělý sólista a komorní hráč, primárius světově proslulého Wihanova kvarteta. Absolvoval Konzervatoř v Pardubicích ve třídě prof. Ivana Štrause a posléze studoval na AMU v Praze housle u prof. Jiřího Nováka a komorní hru ve třídě prof. Antonína Kohouta – oba pánové byli členy světově proslulého Smetanova kvarteta, které utvářelo a šířilo tradici a slávu české kvartetní školy.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Leoš Čepický se i díky nim stal už za studií primáriem Wihanova kvarteta, které tehdy spoluvytvořil se svými kolegy na studiích, a spolu s ním zvítězil v roce 1988 na Pražském jaru i na Mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Londýně. Spolu s kvartetem i jako sólista vystupuje na pódiích po celém světě, a také natáčí a vyučuje.

Naposledy vystupoval v pražském Rudolfinu spolu s naším předním klavíristou a sólistou Ivanem Klánským – záběry z toho koncertu ve vysílání také zazní. Stejně jako nahrávky z vystoupení Wihanova kvarteta, v jehož dnešní sestavě hraje už i syn Leoše Čepického, houslista Jakub Čepický. Muzikantská rodina se nezapře – na housle hraje i dcera Leoše Čepicého a všichni se pak sjíždějí v létě do Litomyšle na Setkání přátel komorní hudby. Vyučuje však nejen na těchto kursech, ale především na AMU, kde je vedoucím strunné katedry.

02608453.jpeg

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio