Manfred Honeck hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie

3. únor 2012

Rakouský dirigent Manfred Honeck se po několikaleté pauze opět stane hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie.

V každé ze tří sezon 2013 - 2016 podle už podepsané smlouvy provede vždy tři abonentní programy, k nimž mohou přibýt i koncerty v zahraničí. Doplní tak v týmu šéfdirigenta a hudebního ředitele Jiřího Bělohlávka, jehož smlouva zatím zní na sezony 2012-2016.

Před šesti lety se o Honeckovi s potěšením spekulovalo jako o možném šéfdirigentovi České filharmonie, dal však tehdy nakonec přednost jiným nabídkám a byl po určitou dobu jen hlavním hostem. Stojí teď v čele Pittsburského symfonického orchestru, s nímž mimochodem předloni hostoval také na Pražském jaru.

Letos čtyřiapadesátiletý umělec, mezinárodně čím dál žádanější, je tuzemskou kritikou velmi uznáván, ať za svého Mozarta, Mahlera, nebo třeba za Dvořákovu Stabat mater. Je to interpret vystupující s noblesou, precizností a oduševnělostí. Petr Veber se ho zeptal, zda má možnost sledovat a poslouchat i jiné dirigenty, jít na jejich koncert. Odpověď byla v podstatě záporná - je to smutné, ale nemám tolik času. Manfred Honeck v té souvislosti odpověděl na otázku, jak hledí na posuzování, hodnocení a porovnávání dirigentů.

autor: Petr Veber
Spustit audio