Martin Otava, operní režisér

7. září 2015

Ze slavné pěvecké rodiny legendárního barytonisty Zdeňka Otavy pochází současný ředitel Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, operní režisér Martin Otava. Narodil se ve znamení Ryb v roce 1963, vystudoval herectví a operní zpěv na Pražské konzervatoři a operní režii na Akademii múzických umění v Praze. Několik let působil v hereckém angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích, v Divadle na Vinohradech, v Hudebním divadle Karlín a v Kolíně.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

V letech 1991–2006 vytvářel režie ve Státní opeře Praha v době, kdy byl jejím ředitelem Karel Drgáč. Martin Otava spolupracuje s řadou českých operních scén, úspěšně režíroval na zahraničních operních scénách a festivalech, například v Japonsku, Německu, Rakousku, Španělsku či Itálii a řadě dalších zemí včetně USA. Bohaté zkušenosti má s inscenováním oper pod širým nebem, byl spoluzakladatelem a šéfrežisérem letních festivalů Opera Praha – Open Air v Lichtenštejnském paláci, šéfrežisérem operního festivalu Loketské kulturní léto v přírodním divadle pod hradem Loket, působil na letních festivalech v zahraničí.

Vyučuje obory operní režie a operní herectví na Akademii múzických umění v Praze. Jako ředitele Divadla F. X. Šaldy v Liberci působil od září 2009, o pět let později byl na základě výsledků konkursu jmenován ředitelem divadla J. K. Tyla v Plzni. Během jediné sezóny stačil Martin Otava otevřít Nové divadlo Smetanovou Prodanou nevěstou, nastudovat k výročí osvobození Libuši, zavedl průvod Vendelín, jehož druhý ročník se k poctě slavného plzeňského divadelníka Vendelína Budila uskutečnil letos 2. září a v závislosti na něm uspořádal Večer s Thálií. Je to člověk odvážných plánů a vizí. Na jeho umělecké představy, složitou práci vícesouborového tělesa i na Otavovu režijní koncepci se budete moci ptát v pondělí 7. září v pořadu Telefonotéka.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.