Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka: Poslechněte si záznam zahajovacího koncertu

28. květen 2019

Rozhlasoví symfonikové zahájili v úterý Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Vedle Sinfonietty, která je symbolem festivalu, zazněl energický Klavírní koncert č. 1 Sergeje Prokofjeva a Symfonické tance Sergeje Rachmaninova. Sólistou byl Jan Bartoš, dirigentem Kristjan Järvi, mladší syn legendárního dirigenta Neeme Järviho.

Měsíc potrvá janáčkovský festival s nejdelší tradicí, víc jak třicet koncertů se nekoná zdaleka jen v Ostravě ale i ve Frýdku Místku, Havířově, samozřejmě Hukvaldech, v kostelích v Ludgeřovicích, Bohuslavicích, Opavě nebo Příboře. Velmi očekávaný je recitál Ivana Ženatého Romantické housle, Lidové balady v hudbě v podání Hradišťanu v Oboře Hukvaldy nebo závěrečný koncert se skladbami Milana Báchorka, Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany.

Varhaník Jaroslav Tůma je průvodcem tradičním Dnem slezských varhan. Ze zahraničních hostů musíme podtrhnout trio fenomenální houslistky Isabelle Faust a Orchestre National du Capitole de Toulouse, který zamíří do Ostravy hned po vystoupení na závěrečném koncertu Pražského jara.

Jaromír Javůrek a Ondřej Sikora: Oslovujeme co nejširší spektrum posluchačů

Jaromír Javůrek a Ondřej Sikora

Současný Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka měnil od 50. let minulého století, kdy vznikl, poměrně často své názvy.  Ten, který máme ještě všichni živě v paměti je „Janáčkův máj“. Před dvěma lety se rozhodl jeho ředitel Jaromír Javůrek k zásadní změně.

„Nikdy není nic samozřejmé,“ upozorňuje ředitel festivalu Jaromír Javůrek: „Příprava každého dalšího ročníku je velké dobrodružství…“ A pro posluchače samozřejmě také. Zahajovací koncert nabídneme v přímém přenosu od 19 hodin. Dirigent o programu říká: „Pokud bych neměl rád jen jednu z uvedených skladeb, koncert bych nedirigoval.“  Velmi očekávané je také provedení oratoria Artura Honeggera Král David, která nabídneme na Vltavě za záznamu v pátek 21. června.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.