Miroslav Rovenský, náměstek ministra kultury České republiky a vyhledávaný hráč na invenční lesní roh

29. září 2014

Miroslav Rovenský je dnes v povědomí široké veřejnosti především jako náměstek současného ministra kultury.

Znalci staré hudby ale velmi dobře ví, o jak vynikajícího a zároveň v Čechách i zahraničí vyhledávaného hráče na tzv. invenční lesní roh se jedná. Své působení na poli autentické interpretace staré hudby zahájil ve Vídni, kde byl od roku 1990 angažován v Haydn Sinfonietta Wien, současně se exponoval ve Švýcarsku se soubory La Cetra Basel a Capriccio Basel.

Dnes je stálým členem Akademie für Alte Musik v Berlíně. Jeho působení ale můžeme vystopovat v mnoha předních evropských tělesech oblasti autentické interpretace staré hudby – např. European Barrock Orchestra, Musica Eterna, Concerto Köln, Cantus Cöln, Dresdner Barock Orchester a mnoho dalších.

Za své četné nahrávky (více než sedmdesát titulů v oblasti převážně staré hudby) získal četná očenění - 5 x cenu Diapason, Diapason d’or, Choc du Monde de la Musique, Cannes Classical Grammy Award, Gramophone Award a mnoho dalších. V rámci pedagogické činnosti pořádá také workshopy autentické interpretace na univerzitách ve Lvově, Bogotě a Tokiu.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.