Museum Kampa vystavuje geometricky jemné obrazy Tomáše Rajlicha

9. květen 2017

Dosud nejrozsáhlejší výstava v České republice. Museum Kampa představuje výběr obrazů, grafik, kreseb a dalších prací sedmasedmdesátiletého českého malíře Tomáše Rajlicha. Výstavu můžete navštívit do 30. července 2017.

Pražské Museum Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových se programově snaží navracet do české výtvarné kultury zapomínané autory, kteří po srpnové okupaci v roce 1968 odešli do exilu a jejich tvorba se vyvíjela na různých místech a pod různými vlivy mimo domácí kontext. Po Karlu Trinkewitzovi a Jiřím Hilmarovi je to tentokrát Tomáš Rajlich, který se po emigraci úspěšně prosadil v Holandsku a dnes žije a pracuje v Praze a nedaleko italské Verony."Rajlich sám říká, že kdyby neodešel a zůstal tady, strategie jeho tvorby by se vyvíjela jinak," komentuje vliv západního prostředí na umělcovu tvorbu kurátor výstavy Martin Dostál.

Rajlichova výstava v Museu Kampa zahrnuje umělcovy obrazy, kresby, koláže a objekty vytvářené v duchu minimalistické a strukturální abstrakce a konceptualismu v období od roku 1967 až do současnosti a představuje všechny proměny a konstanty umělcova díla.

Výstavu nazvanou stručně – Tomas Rajlich – můžete v Museu Kampa v Sovových mlýnech na Kampě v Praze navštívit až do 30. července. V pátek 23. června v 19 hodin se zde uskuteční koncert avantgardního elektronického skladatele Emila Kuita ze skladeb inspirovaných dílem Tomáše Rajlicha. Součástí koncertu bude také komentovaná prohlídka výstavy s autorem a kurátorem Martinem Dostálem.