Na seníku před Němci ukrývala parašutisty. Ministr ocení odbojářku z Třebíčska

25. říjen 2017

V hájence před Němci ukrývala parašutisty i s malou zbrojnicí. Z domu Boženy Kopcové na Třebíčsku také vysílala ilegální vysílačka. Členka partyzánské skupiny Lenka-Jih letos oslavila 97. narozeniny. Za své zásluhy v protinacistickém odboji ve středu převezme vyznamenání – Zlatou lípu ministra obrany.

„Každý se mě ptá, jestli jsme se báli nebo nebáli. Byli jsme mladí a byla jsem velice vlastenecky vychovaná,“ zavzpomínala před časem pro Český rozhlas Božena Kopcová. Její zásluhy i celé její rodiny ocení ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Parašutisty z výsadku Spelter s manželem ukrývali od podzimu 1944 až do konce války. Zažili přitom i perné chvíle, kdy nacisté skryté muže málem odhalili. Už dřív o tom vyprávěla dcera manželů Kopcových Gabriela. Všechny tehdy zachránil její starší bratr, kterého šla matka nad ránem zkontrolovat.

„Brala ho z postýlky, bylo pět hodin ráno a mimoděk se podívala z okna. Něco se tam zablesklo. Byl to německý zátah. Němci se plížili tady po loukách k hájence. To byla tehdy náhoda jako hrom.“

Kříž obrany státu za pomoc parašutistům dostane in memoriam podporučík Karel Nesnídal. Pro členy výsadku Silver A získával strategické informace. Nacisté ho ale zatkli a po ročním vězení ho 7. září 1943 v Berlíně popravili.

autor: eku
Spustit audio