Nádorových onemocnění plic přibývá, potvrzují lékaři

19. listopad 2014

Snímkování ze štítu patří k těm preventivním vyšetřením, které by čas od času měl absolvovat každý z nás. Mnozí lidé přicházejí na rentgen pravidelně, další až tehdy, když ve své poštovní schránce objeví pozvánku lékaře. Leckdo ale nepřijde ani po opakované výzvě.

Redaktor Českého rozhlasu Josef Suk se na plicní oddělení děčínské polikliniky vydal jako pacient s pozvánkou v ruce i se zvídavostí, jak zodpovědní ke svému zdraví lidé jsou.

Musím většinu pacientů pochválit, protože svědomitě na pozvání přicházejí. Přicházejí také na doporučení praktických lékařů. Máme jen málo procent pacientů, kteří vůbec nedorazí,“ pochvaluje si plicní lékařka Kateřina Wurstová.

Překvapivé je, že mladší pacienti jsou ke svému zdraví podle ní často pozornější než ti starší. Co je pro ty, kteří přicházejí na plicní, největším strašákem?

„Je to určitě nádor. Bohužel výskyt této choroby stoupá, neklesá přitom počet kuřáků – jejich počet naopak nebývá. Vliv na vznik nádorů má i ovzduší, ve kterém žijeme,“ konstatuje lékařka.

Pozor – kouření nezpůsobuje pouze rakovinu plic. Má také velký vliv na srdce, krevní oběh a na mnoho dalších systémů v těle, včetně sexuální výkonosti.

„Nekouřit je nejen zdravé, ale přinese vám to i lepší osobní život do budoucna,“ uzavírá Kateřina Wurstová.

Její rady jsou určitě platné i pro nás ostatní, co myslíte?

autor: Josef Suk
Spustit audio