To nejlepší z Concertina Praga: Nenechte si ujít přímý přenos koncertu mladých hudebníků

14. červen 2018

Moderátorka Klára Boudalová se přihlásí z Rytířského sálu zámku v Jindřichově Hradci a společně s ní i šest nejlepších souborů.

Vysíláme 15. června od 19:00.

Jejich vystoupení tak zakončí jubilejní 50. ročník Jihočeského festivalu Concertina Praga. Tradice koncertního turné mladých hudebníků zde vznikla zásluhou hudebního skladatele a spolupracovníka Československého rozhlasu Viktora Kalabise. Za půlstoletí existence navštívili mladí hudebníci řadu památných míst zámek v Hluboké, Trhové Sviny, Žirovnici nebo České Budějovice. Dnes vystupují na koncertech v Českém Krumlově, Bechyni, Třeboni a Jindřichově Hradci.

Absolutními vítězi 52. ročníku rozhlasové soutěže Concertino Praga se stali bratři Bence a Márton Bubregovi z Rakouska. Mladí talentovaní muzikanti mají za sebou debut v newyorské Carnegie Hall ve či vídeňském Konzerthausu.

Letos poprvé svým uměním také rozeznějí vlakový spoj jindřichohradecké úzkokolejky na trase Jindřichův Hradec – Nová Bystřice. Na vybraných místech jsou zastávky spojené s krátkým koncertem. Zážitek z jízdy zprostředkuje v přestávce koncertu redaktorka Alena Maršíková Michálková, která se akce v neděli 10. června zúčastní.

Na koncertě se představí absolutní vítěz Duo Bubreg z Rakouska. Sourozenci Bence (klarinet) a Márton (saxofon) Bubregovi studují na Tyrolské státní konzervatoři v Innsbrucku a na Mnichovské hudební akademii.

Concertino Praga 1966-2018. Radiodokument o rozhlasové soutěži mladých hudebníků

Concertino Praga

Rozhlasový dokument věnovaný mezinárodni rozhlasové soutěži mladých hudebníků nabízí průřez archivními nahrávkami, rozhovory s účastníky, zakladateli i porotci od počátků po rok 2018.

Dále zahrají držitelé druhé ceny v této kategorii a ceny EMCY Duo Martinka – Gráf z České republiky. Jakub Willam Gráf (violoncello) a Filip Martinka (klavír) studují na Gymnáziu a Hudební škole hlavního města Prahy. Společně s nimi vystoupí nejlepší dva soubory z kategorie TRIO. Trio Illimitato z Německa získalo první cenu, jeho členové Johanna Schneegans (zobcová flétna), Matteo Hornig (kytara) a Arnold Maklezow (akordeon) studují na Hudebním gymnáziu Schloss Belvedere ve Výmaru.

Druhým místem v této kategorii odměnila porota Bacewicz Trio z Polska z Hudební školy Gražiny Bacewiczové v Koszalinu. Tvoří ho Wiktor Dziedzic (housle), Konstancja Smietanska (violoncello) a Gabriela Bortnowska (klavír).

Čestné uznání získal soubor z České republiky. Publiku se představí i nejlepší KVARTETO - bulharský soubor Codam String Quartet, který byl odměněn druhou cenou (první nebyla udělena). Jeho členové Viktor Trenev (housle), Nia Lecheva (housle), Sirma Baramova (viola) a Syon Najman (violoncello) jsou studenty Národní školy hudby Ljubomira Pipkova v Sofii.

Největším souborem na tomto koncertě bude držitel druhé ceny (první nebyla udělena) v kategorii KVINTETO získal soubor Woodwind Instruments Quintet z Ruska. Se společnému hraní se spojili Elisaveta Lenkina (příčná flétna), Aglaia Golubeva (hoboj), Ksenia Melnik (klarinet), Ivan Loktionov (fagot) a Ivan Kukolev (lesní roh). Mladí interpreti studují na Státní hudební škole Gněsiných v Moskvě.

Spustit audio