Největší experimentátor v dějinách rockové hudby. 21. prosince by se Frank Zappa dožil 80 let

23. prosinec 2020

Franka Zappa (1940–1993), legendární americký hudebník, zpěvák, skladatel, producent, kytarista a filmař, patřil k největším experimentátorům v dějinách rockové hudby. Jeho tvorba je charakteristická nekonformním přístupem, volnými improvizacemi, experimentováním se zvuky, hudební virtuozitou i satirickým pohledem na americkou kulturu. Nedlouho po sametové revoluci, už v lednu 1990 přijel také do Prahy. 

Nad Zappovou osobností se v Mozaice 3x zamýšlí skladatel, publicista a šéfredaktor stanice Český rozhlas d dur, Lukáš Hurník.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.