Štědrý den s Veverkou, Boží hod s Koželuhem a Silvestr s Amadeem

7. prosinec 2022

Co nabízí stanice D-dur o vánočních svátcích a na Silvestra? Samou hudbu, samozřejmě. 

Vilém Veverka při studiu soudobé partitury

Vilém Veverka čerstvě vydal vánoční album s vkusnými úpravami klasických skladeb, v nichž hraje hlavní roli – pochopitelně – hoboj. Pozval si i další hosty, například skvělé pěvkyně Patricii Janečkovou a Adélu Řehořovou, ale i harfenistku Kateřinu Englichovou. Vilém Veverka vybral ještě další vánoční skladby, které pro posluchače D-dur osobně okomentuje.

Před dvěma sty dvacet pěti lety poprvé zazněla Vánoční kantáta Leopolda Koželuha. Od té doby ji už nikdo neslyšel, dílo bylo považováno za ztracené, neprve nedávno se partitura našla ve Florencii. Rekonstruovali ji pánové otec a syn Štilcovi a 3. prosince 2022 provedli v Pardubicích. Na Boží hod dopoledne ho uslyší posluchači D-dur v rozhlasové premiéře.

Leopold Koželuh

Silvestr na D-dur strávíme s Wolfgangem Amadeem Mozartem. Toto nám k tomu napsal autor programu, Libor Dřevikovský:

„Mozart, Mozart, Mozart, ještě jednou Mozart; Mozart, Mozart, Mozart, je velký pán…“ řečeno parafrází textu české lidové písně, kterou lze vyjádřit nejenom skladatelovu tvůrčí velikost, ale i nesmírnou oblibu a rozšíření jeho hudby trvající už dvě a čtvrt století. Jak se už stalo tradicí, připravil i letos Český rozhlas D-dur na poslední den roku 2022 zvláštní celodenní vysílání, jímž nás bude převážně provázet hudba Wolfganga Amadea Mozarta, ale také hudba jeho předchůdců, současníků a pozdějších obdivovatelů z řad mnoha známých světových skladatelů – zkrátka krásná hudba.

Wolfgang Amadeus Mozart

Dopolední vysílací blok mimo jiné nabídne po úvodní nejznámější Mozartově klavírní Sonátě facile C dur hudbu Mozartova vzdáleného příbuzného, německého romantického skladatele Carla Marii von Webera, hudbu slavného Wolfgangova salcburského předchůdce v arcibiskupských službách Heinricha Ignáce von Bibera, ale třeba také malé zastavení u slavného duetu Dona Giovanniho a Zerliny „La ci darem la mano“ z Mozartovy opery Don Giovanni a následných dvou variací na tuto půvabnou melodii, jejímiž autory jsou Ludwig van Beethoven a Fryderyk Chopin. A nelze nepřipomenout hudbu českého skladatele a slavného pařížského pedagoga Antonína Rejchy, dalšího z řady Amadeových obdivovatelů, který na Mozartova témata zkomponoval Klavírní sonátu.

Odpolední vysílací blok přinese vedle dalších setkání s Mozartovou hudbou (Sonáta D dur pro dva klavíry, Divertimento D dur) i díla slavných romantických skladatelů 19. století, která byla Mozartovou hudbou inspirována: orchestrální předehru „Mozart“ od Franze von Suppé, virtuósní klavírní fantazii Réminiscences de Don Juan od Franze Liszta a slavnou orchestrální Suitu „Mozartiana“ od Petra Iljiče Čajkovského.

V podvečerním vysílacím bloku zazní slavná Mozartova Klavírní sonáta A dur s „tureckým pochodem“ na níž navážou neméně slavné a stejně geniální orchestrální Variace a fuga na Mozartovo téma (z 1. věty zmíněné Sonáty) od Maxe Regera. Jako malé hudební ochutnávky inspirované Mozartovou hudbou zazní tři neoklasicistní drobnosti pro dechové nástroje z pera Iši Krejčího (Divertimento-Kasace), Jaroslava Ježka (málo známá Suita z hudby k Moliérově hře Don Juan) a Francise Poulenca (Sonáta pro žestě). Nelze však nevzpomenout na Antonína Dvořáka a jeho Serenádu E dur pro smyčce, který o Amadeově hudbě prohlásil: „Mozart, to je sluníčko…“ a také na Johanna Nepomuka Hummela, Mozartova žáka.

Adam Plachetka

Tóny Mozartovy Pražské symfonie se přeneseme do večerního vysílacího bloku, v němž nás šéfredaktor stanice Český rozhlas D-dur Lukáš Hurník provede formou „Director's Cut“ Mozartovou operou Cosi fan tutte.

autoři: Libor Dřevikovský , LH
Spustit audio