Noemi Zárubová-Pfeffermannová, prorektorka AMU v Praze

16. červen 2016

Profesorka Noemi Zárubová-Pfeffermannová je prorektorkou AMU v Praze, školy, která slaví 70 let existence.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Akademie múzických umění v Praze (AMU) je česká veřejná vysoká škola, na které se vyučují obory spjaté s divadlem, filmem, hudbou a tancem. AMU byla založena v říjnu roku 1945 dekretem č. 127 "o zřízení vysoké školy Akademie musických umění v Praze". Prvním akademickým rokem se stal rok 1946/1947.

O tradicích a současném působení této kulturně-vzdělávací instituce přišla povídat do rozhlasového studia Telefonotéky za přítomnosti obecenstva prorektorka pro studijní záležitosti Noemi Zárubová Pfefermannová. Uvedla, že v současnosti pod AMU patří tři fakulty, galerie AMU (GAMU), nakladatelství AMU (NAMU), Divadlo DISK, Studio FAMU, studio TON, koleje a další účelová zařízení. Je rozmístěna v několika pražských historických objektech.

Rektorát sídlí v Hartigovském paláci na Malé Straně, který je propojen s Lichtenštejnským palácem, kde působí HAMU. Divadelní fakulta (DAMU) sídlí v Paláci Kokořovských a Filmová a televizní fakulta (FAMU) působí v Paláci Lažanských. Hudební a taneční fakulta (HAMU), jejímž současným děkanem je klarinetista Vlastimil Mareš, je nejstarší z nich.

Katedra klávesových nástrojů, kde studuje čestný host Telefonotéky klavírista Marek Kozák, navázala ještě na tradice Mistrovské školy pražské konzervatoře. Zmíněný pianista, který se letos v květnu stal laureátem mezinárodní klavírní soutěže Pražského jara, živě vystoupil během vysílání Telefonotéky a přednesl Chopinovo Nokturno Des dur, opus 27. Hovořil též o podmínkách studia a přípravě na prestižní umělecká klání.

Divadelní fakulta Akademie múzických umění (DAMU) se zaměřuje na výchovu umělců divadelních oborů (herců, režisérů, dramaturgů, scénografů, manažerů, producentů ad.). Jak uvedla prof. Noemi Zárubová, je o ni mezi uchazeči tradičně největší zájem. Součástí fakulty je také studentské divadlo DISK, kde studenti sbírají praktické zkušenosti.

Divadelní fakulta AMU vznikla bezprostředně po druhé světové válce na základě potřeby vychovávat vzdělané divadelní umělce. Zakladatelé školy – vedle Miroslava Hallera hlavně pak režisér Jiří Frejka a scénograf František Tröster v sobě spojovali zkušenosti avantgardního hnutí s vysokým profesionalismem a pedagogickým talentem.

Studenti na Filmové a televizní fakultě jsou vzděláváni především pro profese spojené s filmem, televizí, elektronickými médii i tradičními sdělovacími prostředky. Z počátku studia procházejí společným programem, který je uvede do souvislostí všech oborů, které se na FAMU studují, pak se profilují ve svých vlastních studijních oborech, jako jsou třeba animovaná tvorba, fotografie, produkce, střihová skladba a režie.

Fakulta se na přelomu 50. a 60. let stala přirozeným centrem české nové vlny, která svými díly znamenala doposud nejvýraznější přínos světové kinematografii. Vzešli z ní mj. režiséři Miloš Forman, Jiří Menzel, Věra Chytilová a Jan Němec.

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

autor: Ivan Ruml
Spustit audio