Nové album seskupení Quadro Nuevo. Každou skladbu doprovází krátký příběh

29. srpen 2017

Německý instrumentální kvartet Quadro Nuevo existuje přes 20 let.

Renomé získal především svojí hráčskou erudicí i všestranností. O jeho originalitě vypovídá poněkud atypické nástrojové obsazení, spojující akordeon a kontrabas s harfou a saxofonem.

Zatímco na svých předchozích albech hráči čerpali například ze stylů Latinské Ameriky, novinka nazvaná Flying Carpet, Létající koberec, má výraznou příchuť Orientu. Jako hosté k albu přispěli hudebníci z mezinárodní sestavy Cairo Steps, kterou založil německý pianista Matthias Frey spolu s káhirským hráčem na arabskou loutnu Basem Darwischem.

Společně nejprve odehráli sérii koncertů ve Frankfurtu, Kolíně nad Rýnem a dalších městech, a počátkem letošního roku vyjeli na turné do Egypta. Úvodní skladba alba se jmenuje Shams, Slunce, autorem je  Egypťan Basem Darwisch, a pro skupinu ji zaranžoval její klavírista.

Každou skladbu alba doprovází krátký příběh: tématem té, kterou nazvali Nilský tanec, jsou tančící školáci a školačky, kteří jezdí každé ráno do školy na tradiční nilské plachetnici s trojúhelníkovou plachtou - a celou cestu, než plachetnice dojede na druhý břeh, se baví hudbou a tancem.

Skladba Cafe Kahira evokuje dávné časy, když byl Orient pro Evropany stále ještě tajemným a neznámým místem.

Hudba sleduje dvě linie, tou první je valčík, který se hrával ve starých vídeňských kavárnách, a tou druhou filmová melodie, doprovázející nějaký dobrodružný příběh Karla Maye z blízkého Východu.

Spustit audio