Operní hvězdy osmdesátých let - Zora Jehličková, Pavel Horáček a Miroslav Kopp

5. květen 2015

Říkali jim závistivě „Košlerovy děti“, ve skutečnosti šlo o operní hvězdy pražského Národního divadla osmdesátých let minulého století, které dílky slavnému dirigentovi dostaly příležitost.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Sopranistka Zora Jehličková (nar. 10. 4. 1950) oslňovala volně tvořenými výškami, při nichž se dokonce chvěl vznosný lustr Zlaté kapličky.

Basista Pavel Horáček (nar. 11. 4. 1955) byl dvousetletým Donem Giovannim, protože zpíval titulní roli na den přesně při bicenteniu (200 let) této opery oper v bývalém Smetanově divadle.

Tenorista Miroslav Kopp (nar. 23. 2. 1955) exceloval v českých zpěvohrách svým vřelým, jímavě krásným hlasem.

Ti všichni letos jubilují. Stále zpívají, i když se časem museli spokojit s druhým oborem, nebo se věnují pedagogické práci a předávají své cenné zkušenosti nastupující pěvecké generaci.

03367809.jpeg

A je tu ještě jedno výročí – 2. července uplyne 20 let od úmrtí Zdeňka Košlera, dirigenta s fenomenální pamětí a sluchem, který zformoval celou jednu éru opery Národního divadla v Praze, byť zde působil jen krátce (1980-1985). Zařadil se tak vedle svých slavných předchůdců, jako byli Karel Kovařovic, Otakar Ostrčil, Václav Talich nebo Jaroslav Krombholc.

Zdeněk Košler si pro své šéfovství vytknul dva zásadní umělecké úkoly: precizně nastudovat celé operní dílo Bedřicha Smetany a uvést na scénu základní Mozartovy opery. Opíral se přitom o mladou generaci pěvců, tehdejších třicátníků, které chtěl vychovat jako spolehlivé jádro interpretů pro budoucí divadelní sezóny naší první scény.

Zda se Košlerovy plány splnily, v čem jeho éra, byť předčasně ukončená, byla přínosná a co si jeho „děti“ z něho odnesly, o tom si budeme povídat s dnešními šedesátníky v živě vysílané Telefonotéce v úterý 5. května na stanici Český rozhlas Vltava, kam můžete své posluchačské dotazy volat i vy.

03367811.jpeg

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio