Současná podoba pasáže Světozor je z roku 1947. Býval tu slavný Kinoautomat

13. prosinec 2019

Jednou z nejživějších pražských pasáží je Světozor v původním paláci České banky (zvaném také pasáž Ligna), který byl postaven v letech 1914 až 1918 podle návrhu architektů Osvalda Polívky a Josefa Sakaře. Spojuje Vodičkovu ulici, Františkánskou zahradu a skrz pasáž Alfa i Václavské náměstí. Původní pasáž byla s Alfou propojena už v roce 1929, ovšem v roce 1947 byla zásadně přestavěna. 

Světozor je spolu s Lucernou jedinou pražskou pasáží, ve které se dochovalo původní kino z počátku minulého století. Původně se jmenovalo Elektra a ve druhé polovině 20. století v něm fungoval slavný Kinoautomat.

„Je to první pražská pasáž, která vznikla po druhé světové válce, v roce 1947. Při přestavbě spojila dvorní křídla České banky, takže překryla původní pasážovou dvoranu a umožnila tak využití celého pozemku do hloubky,“ vysvětluje důvod vybudování pasáže architektka a pedagožka FA ČVUT v Praze Michaela Brožová.

S nástupem funkcionalismu se součástí pasáží stávaly také ochozy, i ve Světozoru jeden najdeme. Můžeme na něj vystoupat a z blízka si prohlédnout reklamní vitráž firmy Tesla, jejímž autorem je František Hudeček.

Čtěte také

„V pasáži Světozor se dochovaly dobové detaily, můžeme obdivovat původní výkladce, oplechování zábradlí, keramickou podlahu, subtilní ocelovou konstrukci obloukového zastřešení, dokonce i původní vývěsní reklamní štíty kina z černého opaxitu nebo svítidla. Jde o velmi pěkně dochovaný pasážový interiér,“ dodává architektka.

autoři: Alena Rokosová , tvod
Spustit audio