Pavel Svoboda, varhaník

14. prosinec 2015

Pavel Svoboda patří k nejlepším varhaníkům mladé generace. Laureát soutěže Pražské jaro 2013 a absolvent HAMU v Praze u Jaroslava Tůmy se hudbě začal věnovat na ZUŠ v Dobrušce.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Hru na varhany studoval na Konzervatoři v Pardubicích ve třídě Josefa Rafaji a Václava Rabase. Vedle Akademie múzických umění v Praze absolvoval řadu interpretačních kurzů u významných varhaníků a roční stáž na Universität der Künste v Berlíně u nizozemského varhaníka Leo van Doeselaara.

Na magisterské studium navázal disertací, na které pracuje v rámci doktorátu HAMU v Praze; věnuje se v ní soudobé hudbě na Pražském jaru. Spolupracuje se souborem Barocco sempre giovane, jako sólista vystupuje s orchestry, účinkuje na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí.

V letošním roce zahraje recitály mimo jiné v Německu, Francii, Polsku nebo dokonce v Číně. Je dramaturgem a uměleckým ředitelem před pár lety založeného Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka ve východočeské Dobrušce a zaměřuje se také na ochranu historických varhan.

V roce 2014 bylo vydáno jeho CD “Historické varhany v Dobrušce 1727“, které natočil na tamní barokní varhany v katolickém kostele. Před měsícem byly zprovozněny historické – secesní – varhany v husitském kostele v Dobrušce, o jejichž rekonstrukci se zasloužil.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio