Pietro Mascagni: Cavalleria rusticana /Sedlák kavalír/

2. duben 2021

Nová nahrávka operní jednoaktovky s Drážďanskou filharmonií a dirigentem Markem Janowskim. Recenzi připravil Daniel Jäger.

(…) Marek Janowski dává partituře punc místy až wagnerovské zvukové opulentnosti, ale zároveň si hraje skoro urputně s detaily, dynamikou, jde po významu a smyslu dramatických situací, komplexně ve službě tohoto strhujícího operního dramatu. S tím ale úplně nejde ruku v ruce obsazení, především tří hlavních postav – Santuzzy, Turrida a Alfia, složené z vycházejících amerických operních hvězd. Na jedné straně tady jsou velké hlasy, které určitě – jakmile pomine současná těžká pandemická situace – čeká slibná budoucnost, žádný z protagonistů ale neprojevuje psychologický vhled do charakteru zpívané postavy, navíc je tu určitá tendence sklouzávat k pěveckému exhibicionismu. Melody Moore jako Santuzza, Brian Jagde jako Turridu i Lester Lynch coby Alfio, odvádějí své party profesionálně, s nadhledem, ale jako by mezi nimi chyběla vzájemná chemie. To, co známe z nahrávek, ve kterých figurují jména jako Plácido Domingo, Franco Corelli, Renata Scotto, Tatiana Troyanos a mnozí další, tady zkrátka chybí. (…)

Nahrávka vyšla u labelu Pentatone.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.