Poslechněte si Dva virtuózy. V rámci Letních slavností staré hudby zahráli na loutnu a violu da gamba

6. září 2019

Břevnovský klášter se stal 31. července dějištěm předposledního z koncertů jubilejního 20. ročníku festivalu Letní slavnosti staré hudby. Představili se na něm Due virtuosi a to nejen ti historičtí – totiž francouzští mistři gambisté Marin Marais a Antoine Forqueray a loutnista Robert de Visée – ale i ti současní – loutnista Luca Pianca a hráč na violu da gamba Vittorio Ghielmi.

Koncert patřil tvorbě hudebního anděla Marina Maraise, jak ho nazval jeho současník duchovní, hráč na violu da gamba a právník Hubert Le Blanc. Pojmenoval i hudebního ďábla. Toto přízvisko obdržel Antoine Forqueray proslulý vášnivou až ohnivou hrou i výbušnou povahou (prý dokonce žárlil na nadání svého syna, rovněž skvělého hráče na gambu).

Program koncertu:
Marin Marais: Allemande La Marianne, Ballet en Rondeau, La Reveuse, L’Arabesque
Robert de Visée: Prélude, Sarabande en Rondeau, Musette, Allemande La Mouton, Courante, Les Rémouleurs
Carlo Zuccari: Solo per la viola da gamba
Antoine Forqueray: Allemande, La Girouette, Le Carillon de Passy, La Portugaise, La Bouron, Sarabande La D’Aubonne, La Leclair

Vittorio Ghielmi – viola da gamba
Luca Pianca - loutna

Luca Pianca pochází ze švýcarského Lugana. Studoval mimo jiné u Nicolause Harnoncourta na salcburském Mozarteu a posléze spolupracoval s jeho ansámblem Concentus Musicus Wien. Stál také u založení souboru Il Giardino Armonico. Kromě hry na loutnu se věnuje i dirigování a se svým souborem Ensemble Claudiana a sborem Wiener Sängerknaben uvádí Bachovu hudbu ve speciálním cyklu vídeňského Konzerthausu.

Due virtuosi, Letní slavnosti staré hudby

Vittorio Ghielmi působí jako vedoucí Institutu pro starou hudbu a profesor na Mozarteu v Salcburku a jako profesor hostuje na Royal College of Music. Věnuje se také dirigování. Spolupracoval s předními evropskými soubory staré hudby a světovými orchestry, založil také soubor Il suonar Parlante Orchestra, jehož je uměleckým vedoucím.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.