Poslechněte si koncert barokních mistrů Zelenky a Bacha. Zazní duchovní díla pod vedením Václava Lukse

26. leden 2019

V pořadu Koncert týdne odvysíláme vystoupení souborů Collegium 1704, Collegium Vocale 1704 a sólistů s dirigentem Václavem Luksem. Od roku 2008 pořádá Collegium 1704 projekt Hudební most Praha – Drážďany. Poukazuje v něm na vzájemný vztah obou měst, který byl silný zejména v 18. století, kdy zde působil skladatel Jan Dismas Zelenka. Cílem tohoto cyklu je prohloubení propojení pražského hudebního života s drážďanským.

Zazní Missa A dur BWV 234 Johanna Sebastiana Bacha, který se v roce 1733 ucházel bez úspěchu o uprázdněné místo kapelníka dvorní drážďanské kapely. Jako důkaz svého umění přiložil ke své žádosti rukopis části mešního ordinaria s větami Kyrie a Gloria, které byly později včleněny do proslulé velké mše h moll.

Mši A dur napsal v letech 1738-39 a tvoří ji pouze části Kyrie a Gloria, bylo tedy možné dílo uplatnit jak při katolických, tak při luteránských bohoslužbách. Práce s latinským textem nebyla Bachovi cizí, zhudebnil například evangelijní kantikum Magnificat nebo naopak přepracoval latinskou sekvenci Stabat Mater od Giovanniho Battisty Pergolesiho do podoby německé kantáty na text žalmu 51.

Záznam koncertu z 13. 11. 2018 z Dvořákovy sině Rudolfina v Praze
J. S. Bach: Missa in A BWV 234
J. D. Zelenka: Missa Sanctissimae Trinitatis.
Hrají a zpívají členové Collegia 1704, řídí Václav Luks

Z díla Jana Dismase Zelenky usyšíte Mši k poctě Nejsvětější Trojice – Missa Sanctissimae Trinitatis, která pochází z listopadu roku 1736. Patří k Zelenkovým vyzrálým dílům, předchází zamýšlený cyklus šesti vrcholných mší Missae Ultimae – poslední mše, jehož tvorba byla započata roku 1740, avšak kvůli autorově smrti zůstal nedokončen.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.