Prague Spring Festival – Gold Edition I. (2. část)

20. květen 2020

Nová ediční řada historických LIVE nahrávek z festivalu Pražské jaro. Poslechněte si recenzi Daniela Jägera. 

(…) Druhý disk 2CD otevírá Dvořákův houslový koncert a moll. Záznam byl pořízen v Obecním domě v Praze 26. května 1958. V čele České filharmonie tehdy stál hostující německý dirigent Wolfgang Sawalisch. Bylo to jeho vůbec první pražské vystoupení a na koncertě se poprvé v rámci Pražského jara poprvé představil jako sólista Dvořákova koncertu skladatelův pravnuk, tehdy osmadvacetiletý Josef Suk. Jak v bookletu zdůrazňuje editor alba Bohuslav Vítek, záznam je důkazem mimořádně vřelého vztahu Wolfganga Sawalische k české hudbě.(…)

(…) Druhou položkou kompaktního disku je záznam, který je o tři roky starší. 20. května roku 1955 se do Prahy, místa svých studentských let a svého operního dirigentského debutu, opět vrátil německý dirigent Erich Kleiber. Kromě Beethovenovy Pastorální symfonie tehdy v Praze dirigoval i na tomto CD vydanou Jihočeskou suitu Vítězslava Nováka. Dílo, které v roce 1937 s Českou filharmonií v Praze – v době stoupajícího nebezpečí fašismu – dokonce premiéroval. (…) 

Nahrávka vyšla u vydavatelství Radioservis.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.