Poslechněte si záznam benefičního koncertu na obnovu katedrály Notre-Dame v Paříži. V přímém přenosu zaznělo Dvořákovo Stabat mater

18. duben 2019

Na mimořádném benefičním provedení oratoria Antonína Dvořáka Stabat mater se v úterý 23. dubna v Rudolfinu představily pražské orchestry a sbory pod taktovkou Tomáše Netopila. Všichni hudebníci a pěvci vystoupili bez nároku na honorář. Výtěžek z dobrovolného vstupného byl věnován na obnovu katedrály Notre-Dame v Paříži, kterou poničil rozsáhlý požár.

Akce se zúčastnila Česká filharmonie ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK, PKF – Prague Philharmonia a všechna kolektivní tělesa Národního divadla a Státní opery.

Pařížská katedrála Notre-Dame v plamenech

Záběry na hořící pařížskou katedrálu Notre-Dame otřásly v pondělí 15. dubna celým kulturním světem. Generální ředitel České filharmonie David Mareček se rozhodl podpořit obnovení této mimořádné stavby, která je součástí evropského kulturního dědictví: „Pokaždé, když jsem v Paříži byl, snažil jsem se tam zajít. Je to asi symbol pro každého Evropana. Pro mne navíc jako pro muzikanta je to o to citlivější, protože Notre-Dame je bez nadsázky kolébkou evropské hudby, protože to tam všechno vlastně začalo.“

Nápad provést na podporu a obnovu této památky Dvořákovo oratorium Stabat mater byl podle Marečka poměrně spontánní a rychlý: „Hned jsem vše konzultoval s kolegy z ostatních orchestrů, protože bylo jasné, že to nedá jedna instituce dohromady a docela mne překvapilo, že jsme se se všemi domluvili opravdu v řádu minut“.

 „Myslím si, že pro Český rozhlas je do jisté míry ctí a vlastně i povinností tímto způsobem přispět k této mimořádné akci. Pomoci i sbírce, která se pojí a rozjíždí k obnově Notre-Dame. Nás obecně, myslím Český rozhlas, pojí přátelství k Radio France a obecně si myslím, že celá česká společnost má ke Francii velmi blízko," řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu / Prague Radio Symphony Orchestra

Dirigent tohoto benefičního koncertu Tomáš Netopil považuje Dvořákovo oratorium Stabat mater za skladbu s obrovským duchovním přesahem, která může asi nejcitlivěji vystihnout celou současnou situaci v souvislosti s nešťastnou událostí ve Francii: „Chceme všem Evropanům vzkázat, že nám není lhostejné, že se tyto věci dějí, a že chceme pomoci uchránit naše evropské kulturně-historické dědictví. V tomto Dvořákově oratoriu je obrovský smutek, ale i obrovská duchovní síla, která je nad tím a společně s hudbou na nás na všechny působí“.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.