Přelet nad hudebními dějinami. Lukáš Hurník uvádí Polední koncerty věnované hudbě v proměnách času

25. září 2022

Jak zněla hudba v proměnách času od svého vzniku v jeskyních pravěkých lovců až po koncertní sály 20. století? Poslechněte si vltavské Polední koncerty. Hudební dějiny svižně a s nadhledem komentuje Lukáš Hurník.

Připravil: Lukáš Hurník
Premiéra: 19. 9. 2022

S představou, jak vypadala hudba tisíce let před naším letopočtem, nám musí pomoci oči: nahrávky z té doby nemáme, zato si můžeme prohlížet četné malby s vyobrazením hudebních nástrojů. Za první notový záznam pak vděčíme jistému Seikilovi, který si na svůj náhrobní kámen dal vytesat písničku o tom, jak je dobré užívat si života, když nevíme, kdy skončí.

A pak už to půjde ráz naráz: gotika, renesance, baroko, klasicismus, romantismus a 20. století. Nikde se moc nezdržíme a letopočty zcela vynecháme. Spíš se zamyslíme nad tím, kterou hudbu vnímáme jako historickou a kterou jako součást dnešního hudebního světa.

autor: LH
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.