Prémiové koncerty Eurorádia: Filharmonie Brno hrála s Alexanedrem Liebreichem a Vilémem Veverkou

30. listopad 2017
Koncertní sezona SOČR

Česká premiéra skladby Meditace, obětem tsunami nejznámějšího japonského současného autora Tošia Hosokawy

PROGRAM:
Toshio Hosokawa: Meditace za oběti tsunami 11. 3. 2011 (14 min)
Bernd Alois Zimmermann: Koncert pro hoboj a komorní orchestr (15 min)
Joseph Haydn: Ouvertura k opeře Opuštěný ostrov (8 min)
Symfonie č. 44 e moll Smuteční (28 min)
Sólista Vilém Veverka (hoboj). Řídí Alexander Liebreich.
Uvádí Lucie Hradilová.

Toshio Hosokawa, žák Isanga Yuna, patří k dnešním nejrespektovanějším skladatelům. Pochází z japonské Hirošimy, žije ale od sedmdesátých let minulého století v Berlíně. Jeho výrazný hudební jazyk vychází z kontaktu s evropskou hudební avantgardou, ale také je zároveň spojen s tradiční japonskou dvorskou hudbou gagaku a uměním, jako je například kaligrafie. V posledních letech zkomponoval Hosokawa řadu orchestrálních děl – jedním z nich je právě Meditace, obětem tsunami 11. 3., a to na právě objednávku Alexandra Liebreicha, který toto pozoruhodné dílo uvedl ve světové premiéře v roce 2012.

Vilém Veverka

Bernd Alois Zimmermann, německý skladatel a muzikolog, od jehož narození příští rok uplyne sto let, je autorem pozoruhodného Koncertu pro hoboj a malý orchestr. Jeho první věta nese podtitul Hommage à Stravinsky a Zimmermann v ní cituje motivy a témata z první věty Stravinského Symfonie C dur. Koncert je psán technikou dodekafonie, ale autor s dvanáctitónovou řadou zachází velmi volně. V podání hobojisty Viléma Veverky půjde o špičkové provedení jednoho ze stěžejních děl hobojové literatury 20. století.

www.filharmonie-brno.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.