Proces svatořečení je běh na dlouhou trať. Má více stupňů a vyžaduje důkazy o zázracích

19. duben 2018

Blahoslavení a svatí jsou podle církevní dogmatiky lidé, kteří se s jistotou dostali do nebe a věřící se k nim můžou modlit. Mezi kandidáty na blahořečení je i několik Čechů včetně kardinála Berana, jehož ostatky budou v pátek převezeny z Vatikánu do Prahy. Jak vlastně církev zjišťuje, jestli dotyčný skutečně vstoupil na nebesa?

Beatifikace neboli blahořečení je 2. stupněm kanonizačního procesu, který vede ke svatořečení. Znamená, že se církev zaručuje za to, že je dotyčná osoba v nebi, a je tedy možné ji prosit o přímluvu a uctívat. To však platí pouze v místní diecézi, nikoli univerzálně pro celou církev.


Aby byl zázrak k beatifikaci či svatořečení platný, musí být vyléčená nemoc smrtelná a ve svém posledním stádiu. Musí platit, že dosud použité léky nebyly schopné nemocného uzdravit. Uzdravení musí být okamžité, úplné a trvalé a nesmí mu předcházet ulehčení.

Pro dosažení tohoto stupně je ale nutný jeden doložený zázrak (například zázračné vyléčení) a dokončené beatifikační řízení.

Na beatifikační proces často navazuje kanonizace, tedy svatořečení. Při něm papež s platností pro celou církev neomylně potvrzuje, že je konkrétní člověk v nebi a patří mu úcta věřících na celém světě. Kanonizované osobě je také přiděleno datum v církevním kalendáři.

Proces může trvat i desítky let

Beatifikační a kanonizační proces ale mohou dělit i staletí. Přes 700 let trvalo církvi třeba potvrzení svatosti Anežky Přemyslovny.

Přestože česká princezna a abatyše kláštera Na Františku zemřela koncem 13. století, blahořečení se dočkala až v roce 1874. O 115 let později, v listopadu 1989, ji za svatou prohlásil papež Jan Pavel II. Sám se přitom stal svatým už devět let po své smrti.

Podle českého velvyslance ve Vatikánu Pavla Vošalíka záleží rychlost postupu na tom, za jak dlouho se podaří nashromáždit a vyhodnotit potřebná svědectví a dokumenty o svatosti kandidáta.

Čtěte také

Na blahořečení čeká Josef Beran i další Češi

Proces blahořečení kardinála Josefa Berana začal v roce 1998. Jeho spis už je podle pražského arcibiskupa Dominika Duky téměř kompletní a brzy poputuje do Vatikánu. Kdy řízení dospěje ke konci, netuší, ale neočekává, že by to bylo ještě za jeho působení v úřadě.

Logo

Čekají i další české osobnosti moderních dějin. Třeba Antonín Cyril Stojan nebo tři mučedníci z doby komunismu – Josef Toufar a dva kněží z brněnské diecéze Jan Bula a Václav Drbola.

K ženským kandidátkám patří třeba Anna Zelíková z Napajedel na Zlínsku nebo někdejší generální představená sester boromejek Vojtěcha Hasmandová.

autoři: and , eku
Spustit audio