„Ráchel, rozsvítila jste nám den“

9. únor 2017

Slova z titulku napsala posluchačka ve zprávě, která došla v průběhu našeho živého vysílání s klavíristkou Ráchel Skleničkovou. Její nesčetné aktivity – kromě hudby miluje sport, cestuje, chodí po horách, plave, skáče padákem, mluví třemi jazyky (mimo jiné ovládá finštinu, kterou se začala sama učit v nadšení z románu Mika Waltariho Egypťan Sinuhet) – jakoby nechtěly respektovat to, že je od narození nevidomá.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Ostatně ona sama si vůbec nepřipouští, že by ji to mělo v něčem omezovat. Svým krásným, nadšeným způsobem vypráví o tom, jak se dostala k hudbě, jak ji dědeček, hudební skladatel a varhaník Karel Sklenička jednou posadil k varhanám a ona šlápla na pedál, ozvalo se zahučení a ona se hrozně lekla. Její rodina má hudbu v genech, ale profesionálně se jí zabývá jen ona, nicméně diriguje sboreček složený z příbuzných.

Ráchel zahrála Lisztův Rej skřítků (a byla se svým výkonem hrubě nespokojena – nikdo z posluchačů nemohl tušit, že se pod ní po celou dobu viklala rozbitá klavírní stolička), ale vše si vynahradila vlastní skladbou Dávné město Griegheim, kterou věnovala své spolužačce.

03798807.jpeg

Posluchače v Galerii Vinohradská 12, a jak se ukázalo, i u přijímačů, zaujala píseň Orel, kterou složila na svá vlastní slova, nazpívala za vlastního doprovodu, a ještě přimíchala zvuky křiku tohoto dravce, jehož svobodou je fascinována. S chutí popisovala práci na projektu Relaxuj potmě, jehož garantem je Nadační fond Českého rozhlasu – spolu se svými třemi kamarády natočila deset melodií a písní, které za pomoci aplikace uvedené na webu www.relaxujpotme.cz si každý může stáhnout a s její pomocí relaxovat.

Z Galerie Vinohradská 12 nám tato mimořádně aktivní mladá dáma doslova utekla na HAMU, kde 15 minut po skončení Telefonotéky už hrála při slavnostní inauguraci pana rektora na profesora. „Je to pro mě velká čest“, pronesla studentka 2. ročníku této školy a rychle se rozloučila, zatímco v přijímačích ještě zněla nahrávka jejího vystoupení na loňském Pražském jaru.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.