Richardu Straussovi k narozeninám

11. červen 2014

K oslavám 150. výročí narození velkého německého skladatele se připojili i rozhlasoví symfonikové – a to velkolepě.

Ve středu 11. června vystoupili na zahajovacím galakoncertu festivalu, pořádaného k poctě Richarda Strausse v Garmisch-Partenkirchen, obci, kterou si geniální tvůrce zvolil na více než čtyři desetiletí za svůj domov. Během úvodního večera zněly Straussovy písně v podání sopranistky Juliane Banse, orchestr s dirigentem Tomášem Braunerem se pak samostatně blýskl ve suitě z opery Růžový kavalír a Tanci sedmi závojů z opery Salome.

Garmisch-Partenkirchen, červen 2014

Také následujícího dne, ve čtvrtek 12. června, vystoupil SOČR na straussovském festivalu, tentokrát s 1. koncertem pro lesní roh (a sólistkou Amandou Kleinbart, mladou lucemburskou hudebnicí, čerstvou vítězkou soutěže ve hře na lesní roh, nesoucí Straussovo jméno) a Alpskou symfonií.

SOČR v Garmisch-Partenkirchen, červen 2014

Zatímco úvodní koncert se konal v Kongresovém centru, druhé vystoupení proběhlo v hale Zimního stadionu. "Byli bychom rádi, kdyby jednou byla v Garmisch-Partenkirchen opravdová nová koncertní síň, odpovídající světovému renomé skladatele i ambicím festivalu. Radnice je takové myšlence nakloněna a ani bavorský ministerský předseda Horst Seehofer ji při zahájení neodmítl," řekla v rozhovoru s naším kolegou Petrem Veberem prezidentka festivalu, renomovaná německá pěvkyně a pedagožka Brigitte Fassbaender, která stojí v jeho čele od roku 2009 a bude se mu věnovat ještě nejméně další tři roky.

SOČR v Garmisch-Partenkirchen, červen 2014

Hudební přehlídka, rozvržená v jubilejním roce Richarda Strausse na dny od 11. do 19. června, se v letovisku konala pošestadvacáté. Vedle SOČRu se v letošním programu objevili také Bamberští symfonikové, Bruselská filharmonie, Mnichovský rozhlasový orchestr, Pěvecký sbor Bavorského rozhlasu, tenorista Ian Bostridge a řada dalších sólistů, a také operní soubor z Frankfurtu nad Mohanem s koncertním provedením Straussovy zřídka uváděné opery Die Liebe der Danae. Více se o festivalu dočtete ZDE.

Garmisch-Partenkirchen, červen 2014

Richard Strauss si nechal postavit vilu v Garmisch-Partenkirchen na úpatí Alp jižně od Mnichova po úspěchu své opery Salome. Nastěhoval se tam v roce 1908 a brzy z domu pro letní pobyty učinil stálé sídlo své rodiny. Zkomponoval zde nejen dalších dvanáct oper, včetně Růžového kavalíra, ale roku 1915 například také grandiózní Alpskou symfonii. Ve svém domě zemřel v pětaosmdesáti letech 8. září 1949. Secesní vila není přístupná veřejnosti, nadále je obývána skladatelovými potomky. Muzejní expozice je v Garmisch-Partenkirchen umístěna v Institutu Richarda Strausse.

Garmisch-Partenkirchen, Straussova vila
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu