Rozhovor o multikulturalismu; ohlédnutí za kulturními zážitky roku 2014; Proč obrazy nepotřebují názvy

18. prosinec 2014

Ve čtvrtek vycházejí kulturní přílohy Práva - Café a Salon. Dnes přinášejí například rozhovor s filosofem a politologem Pavlem Baršou, který se věnuje islámskému přistěhovalectví a multikulturalismu v Evropě. A mimo jiné říká: „Naše problémy jsou v zásadě totožné s problémy v zemích, které komunismem neprošly.“

Redaktoři Práva dále pozvali k rozhovorům režiséra Jiřího Stracha a hudebníka Michala Prokopa. Prokop odehraje v sobotu vánoční koncert Kolej Today. A v rozhovoru říká: „Dnes si myslím, že Kolej Yesterday zásadním albem je.“

Café přináší obsáhlý biografický článek o Jiřím Anderlem a v příloze Salon pak ještě najdeme souhrnnou stranu, na které se spolupracovníci redakce ohlížejí za kulturními zážitky roku 2014. Například vizuální umělec Jiří David píše, že u něj zvítězila v letošním roce kniha Intelektuál ve dvacátém století - rozhovor Timothyho Snydera s Tonym Judtem. Filosof Václav Bělohradský zase vyzdvihuje film Cesta ven režiséra Petra Václava.

Kulturní rubrika Práva publikuje recenzi výstavy fotografa Jindřicha Štreita. Jmenuje se O posledních věcech člověka a je k vidění v Domě U Beránka v Českých Budějovicích. Podle kritika Jana Šídy se expozice zabývá fenoménem smrti a umírání a zaslouží si hodnocení 90%.

Lidové noviny přizvaly k rozhovoru šéfa Národního filmového archivu Michala Breganta, titulek článku říká Dojde i na Švejka i Vorlův Kouř. A mimo to jsem se dozvěděl, že „Archivování filmu v digitální podobě stojí jedenáctkrát víc než archivace klasického filmu.“

Dále Lidové noviny představují ilustrovanou dětskou knihu Proč obrazy nepotřebují názvy autorské dvojice Jiří Franta / Ondřej Horák. Zábavný detektivně laděný příběh z prostředí galerie stojí za pozornost už tím, že je vůbec první českou dětskou publikací, jež v podobě komiksu přibližuje leckdy nepochopitelný svět moderního umění.

Ivan Hartman píše v Hospodářských novinách o novém albu Vlnobeat skupiny Traband. Na novém albu kapela svým zvukem vědomě reaguje na starou beatovou muziku zejména šedesátých let minulého století. „Snažil jsem se v textech hovořit přímočařeji, najít jednodušší slova, vyjádření bez velkých metafor. Proto nejsou na Vlnobeatu příběhy,“ řekl o desce skladatel a zpěvák Trabandu Jarda Svoboda.

A ještě jeden pohled na kulturní stranu Mladé fronty Dnes. Třináct povídek Hany Andronikové vychází jako připomínka její předčasné smrti před třemi lety. Klára Kubíčková knize Vzpomínky, co neuletí, přisoudila devadesátiprocentní hodnocení.

autor: Martin Luhan
Spustit audio