Šansony od A do Z, jen v letních Mozaikách

19. červen 2016

Přichází léto a na vlny rozhlasové Vltavy se opět vrací šansony. Tedy ony se v Mozaice rozhodně neztrácejí ani během ostatních ročních dob. Rádi vám hlavně představujeme nové písně a interprety, kteří se ve vysílání ostatních stanic objevují jen sporadicky.

V létě se ovšem snažíme vymyslet nějaký rámec, dramaturgickou linku. Třeba vloni nás létem provázely šansony dokazující, že přece „horké to snad každý rád!“. Čím se inspirovat letos? V Mozaice jsme pouštěli loňskou novinku – píseň, ke které i u nás dobře známá francouzská zpěvačka Zaz přizvala legendárního Ch. Aznavoura. Ve svém duetu s lehkostí překonávají generační vzdálenost, společné zpívání si užívají s radostí a vzájemnou úctou. Takže pro letní měsíce v Mozaice máme šansonový abecední klíč podle jmen interpretů, a to napříč časem i hudebními styly. Protože, jak nejlépe odpovědět na otázku, co je to šanson?

„Píseň je písní tím, že se zpívá. A jak se zpívá neboli interpretuje, taková je. Šansonem se tedy stává teprve tehdy, když ho z ní udělám já“ – uvedla v jednom rozhovoru naše Hana Hegerová. A já dodávám – a také tím, jak ho vnímám jako posluchač. Každý z nás si při poslechu vytváří vlastní příběh a to podle okolností. A je přitom jedno, zda si ten svůj zápis neseme z koncertu, z poslechu desky, z filmu, divadelního představení či rádia. Požádal jsem o pomoc také redakční kolegy. Vznikl tak výběr téměř stovky písní, které během července a srpna v Mozaice uslyšíte.

Chtěli jsme vám nejen připomenout šansony známé, bez kterých by abeceda prostě nebyla úplná, ale i něčím překvapit. Přesto je jasné, že se na další řádku interpretů nedostane. To naše letní zpívání tedy berte prosím jako hru. Facebook Mozaiky je otevřen i pro Vaše dojmy, zážitky – přispět můžete odkazem i připsat doušku, jaký šanson máte v oblibě.

S Mozaikou vám přeji dobré kulturní léto s šansonem!

Spustit audio