Skladatel Juraj Filas

19. září 2016

Juraj Filas píše hudbu, která má tři inspirační zdroje: společenská témata – religiózní tématika a mystika – láska. Co je ale podstatné, skladatel chce, aby jeho hudba byla krásná, vzbuzovala v lidech emoce a líbila se.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Miluje hudbu dřívějších epoch a je mu líto, že hudba 20. století a hudba současná nenabízí posluchači to, co „muzeum“. Vždy se ptá, zda by svoji právě dokončenou skladbu poslouchal on sám. Současně je ale velmi tolerantní.

V jednom rozhovoru řekl: „Jdu možná proti proudu, ale nejdu proti nikomu.“ Na otázku, co říká bonmotu, že je hudba dobrá a hudba špatná, odpovídá velmi opatrně, nechce být soudcem. Každý má právo psát hudbu, jakou chce, a každý posluchač má právo poslouchat to, co chce.

Vypráví o inspiracích a o skladbách, které vesměs slaví mezi posluchači po celém světě úspěch. Jeho rekviem Oratio spei (Modlitba naděje) se stalo symbolem vzpomínek na 11. září 2001 – je monumentální a zatím bylo uvedeno pětkrát, naposledy v loňském listopadu v Carnegie Hall v New Yorku a vzbudilo osmiminutové ovace. V pořadu zazněla ukázka z CD, které bylo natočeno v roce 2013.

Juraj Filas učí skladebné předměty na AMU od roku 1985, v roce 2011 byl jmenován profesorem. Jak říká, své žáky vede podobně, jako jeho profesoři, Jan Zdeněk Bartoš na konzervatoři a Jiří Pauer na AMU – ve velké toleranci a tvůrčí svobodě. Zamýšlí se nad tím, že hudební vkus dnešních dětí, celé generace a veškeré společnosti, ovlivňuje všudypřítomný pop.

Právě výchova nejmladší generace je klíčem k porozumění hudbě v pozdějším věku, ale současně musí i skladatelé jít vstříc posluchačům. Právě o to se on i jeho kolegové ve skladatelské skupině Harmonia snaží. Říká, proč si svoji hudbu vydává sám a jakou svobodu přináší současná technika – ale svoji hudbu píše stále tužkou na své chatě na Vysočině a jako Dvořák považuje gumu za skvělý vynález.

V pořadu zaznívá sedm ukázek z Filasovy tvorby, a některé jsou velmi originální: Česká filharmonie dala souhlas k odvysílání závěrečné části Písně Šalamounovy, kterou provedla na koncertu v roce 2015, a nikde také není možné uslyšet hudbu z Filasovy Mše svaté, která byla provedena na den sv. Václava 28. 9. 2015 ve Svatovítském chrámu při mši celebrované kardinálem Dukou.

Juraj Filas, skladatel rozsáhlého díla (přes 120 opusů), byl v roce 2008 oceněn Evropskou unií za dosavadní tvorbu prestižní Cenou Gustava Mahlera.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio