SOČR zahrál pod širým nebem na letenském Stalinu

13. červen 2019

Ve středu 12. června po sedmé hodině večerní rozezněůa Stalin v Praze na Letné vážná hudba. Symfonický orchestr Českého rozhlasu opustil koncertní sál a po dvou letech opět zahrál na netradičním místě pro netradiční publikum. Taktovky se ujal hlavní hostující dirigent SOČRu Marek Šedivý.

Kulturní centrum Containall, které se rok od roku stává stále oblíbenějším místem nejen pro rezidenty Prahy 7, oslovilo SOČR k opětovné spolupráci. Letošním tématem koncertu byl Ekosystém, jehož název vychází z dramaturgie a výběru děl, které během koncertu zazněly.

„Dramaturgie vznikala poměrně složitě. Nejprve jsme s dramaturgem Josefem Třeštíkem vymysleli téma koncertu, které jednoznačně patří k létu - voda. Vybrali jsme tedy několik skladeb. Avšak následně nastaly pochybnosti, zda výběr inspirovaný tímto živlem je posluchačsky dostatečně zajímavý. Přemýšleli jsme tedy dál a druhým nápadem bylo téma, které k létu také patří - hmyz. Stále nám chyběl nějaký kontrast, a tak jsme se rozhodli pro kombinaci obou témat a myslím, že nám nakonec vyšel pěkný a zábavný program,“ uvedl ještě před koncertem dirigent Marek Šedivý.

Pod jeho taktovkou návštěvníci slyšeli symfonickou báseň Vltava od Bedřicha Smetany, Tanec labutí a Valčík z Labutího jezera od Petra Iljiče Čajkovského nebo Let čmeláka od Nikoly Rimského-Korsakova.

„Hrát pro lidi, kteří nejsou zvyklí chodit do koncertních sálů, je pro mě velmi motivující a zavazující. Mám obrovskou radost, když se podaří, byť jen jednoho posluchače přesvědčit o tom, že klasická hudba stále žije a je úžasná a aktuální, zábavná a strhující a že stojí za to navštěvovat koncerty,“ doplnil dirigent, jenž je považován za jednoho z největších mladých českých hudebních talentů.

Program:

Bedřich Smetana: Vltava
Aram Chačaturjan: Adagio z baletu Spartakus
Petr Iljič Čajkovskij: Tanec labutí a Valčík z Labutího jezera
Ralph Vaughan-Williams: Wasps, ouverture
Nikolaj Rimskij-Korsakov: Let čmeláka
Antonín Dvořák: Karneval

Marek Šedivý - dirigent

Spustit audio