Současná hudba zahraničních skladatelů nadchla Hudební fórum Hradec Králové

5. listopad 2021

V české premiéře zazněl Klavírní koncert Gran Toccata Dietera Ammanna a Houslový koncert č. 2 Jörga Widmanna. Ze sálu Filharmonie Hradec Králové moderovala Wanda Dobrovská. Hosty o přestávce byli ředitel FHK Václav Derner a dramaturg FHK Marek Hrubecký.

Záznam zahajovacího festivalového koncertu, na němž se představil Daniel Wiesner (klavír), Carolin Widmann (housle) a Janáčkova filharmonie Ostrava pod taktovskou Kaspara Zehndera.

Na podzimní festival Hudební fórum Hradec Králové jsme si tentokrát museli počkat dva roky. Loňský sedmnáctý ročník festivalu padl za oběť důsledkům koronavirové laviny. Hudba, na níž hradecké fórum stojí, je naštěstí nadčasová záležitost, takže odklad o jeden rok jí neubírá nic na aktuálnosti. Navíc se pořadateli – Filharmonii Hradec Králové – podařilo sladit termíny s týmiž interprety jako loni, takže i letos přijede vynikající hráč na bicí Colin Curie, Martinů Voices se sbormistrem Lukášem Vasilkem a jeden z koncertů bude dirigovat bývalý šéfdirigent hradeckých filharmoniků Andreas Sebastain Weiser. Přibude ještě i mnoha cenami ověnčená houslistka Carolin Widmannová.

Čtěte také

Festival má podobu tří koncertů v rozmezí tří týdnů, v dramaturgii zachovává věrnost krédu uvádět současnou hudbu zahraničních skladatelů, díla, která už prokázala svou životnost na světových koncertních pódiích. V poslední době máme v Hradci často příležitost slyšet nové skladby ještě v auře nadšeného přijetí z jejich premiéry. To platí třeba o Koncertu pro klavír a orchestr od švýcarského skladatele Dietera Ammanna. Skladba zazní na zahajovacím koncertu HFHK 4. listopadu pouhé dva roky po premiéře na BBC Proms – autorovi krajané si dokonce na její živé uvedení na festivalu v Lucernu budou muset počkat až na příští rok.

Čtěte také

V druhé polovině koncertu je na programu Koncert pro housle a orchestr č. 2 od Jörga Widmanna. Možná proto, že autor je současně i výborným klarinetistou a má pódiovou zkušenost s tím, co v hudbě funguje, aby navázala vztah s posluchačem, je Widmann momentálně třetím nejhranějším současným skladatelem na světě. Shoda příjmení sólistky a skladatele není náhodná – jsou to sourozenci a oba se k této spolupráci hodně dlouho odhodlávali. Sólistou v úvodním klavírním koncertu je Daniel Wiesner, program nastudoval s Janáčkovou filharmonií Ostrava Kaspar Zehnder, který působí jako šéfdirigent Filharmonie Hradec Králové.

autor: wd
Spustit audio

Související