Steve Reich na festivalu Struny podzimu

10. říjen 2014

Přímý přenos z alternativního prostoru Forum Karlín zprostředkuje v programové řadě Inspirace festivalu Struny podzimu koncert Colina Currieho. Proslavený perkusionista uvede se svým ansámblem za přítomnosti i aktivní účasti legendárního skladatele Steva Reicha jeho klíčové opusy pro bicí nástroje i pro dva páry rukou.

Vysíláme 14. října v 19:30.

Colin Currie premiéruje skladby řady významných soudobých tvůrců, ale asi nejužší spolupráci navázal právě se Stevem Reichem, považovaným za průkopníka hudebního minimalismu, americkým umělcem, který vyvinul několik vlivných kompozičních postupů. Podle tisku je Reich „jedním z mála žijících skladatelů, kteří dokázali změnit běh hudebních dějin“.

Právě uvedením Reichovy ikonické skladby Drumming se soubor etabloval. „Koncert Colina Currieho a jeho muzikantů v londýnském Southbank Centre mě naprosto dostal: srolovaly se mi z toho ponožky,“ nechal se prý slyšet Steve Reich po seznámení s tímto novým souborem pro soudobou hudbu. Média Currieho oceňují za „aletický přístup k bubnování“ a píší o „showmanství v krvi“ a současně o „hluboké muzikálnosti“. V roce 2000 získal prestižní britskou cenu za inspirativní přístup k současné hudbě a rozvinul pak řadu kontaktů a projektů s předními hudebníky naší doby. Pro letošek s Reichem připravují premiéru díla Quartet.

03102667.jpeg

O Reichovi se hovoří jako o tvůrci, který proměnil způsob vytváření a poslouchání hudby. Do hudebního myšlení vnesl už v 60. letech prostředky opakování, opakovaných i proměnlivých rytmů, časové smyčky, fázového posunu, jiné rychlosti času… - podněty z africké a asijské kultury, ale i z jazzu nebo z melodie lidské řeči. Dospěl až ke skladbám-dokumentům, ke kompozicím připomínajícím zvukově-vizuální eseje.

Steve Reich, letos osmasedmdesátiletý, koncertní činnost už ukončil, ale Struny podzimu slibují výjimku: v duu s Colinem Currie se má v Praze ujmout interpretace své „oslavy čistého rytmu“ – kompozice s názvem Clapping (Tleskání).

autor: Petr Veber
Spustit audio