Úvahy o zvyku

Už jste si zvykli na nové vltavské vysílací schéma? Nezvykli? Nechcete nic měnit, nebo si postupně zvykáte? Anebo naopak takové zvykání považujete za špatné, protože každý takový návyk je vlastně zlozvykem?

Filozofické Reflexe Petra Šourka a Petra Fischera se tentokrát věnují zvyku ze všech možných stran, včetně ohledu politického.

Co o zvyku soudili Kant a Hegel? Proč jej tolik opěvoval psycholog James? A jak se se zvykem vypořádal tak skvělý romanopisec, jakým byl Marcel Proust?

V půlhodinové rozhlasové férii o zvyku dojde i na myšlenky francouzského sociologa Pierra Bourdieu, i na otázku, zda vnitřně řízené a kontrolované zvyky nakonec nejsou tím, co z nás dělá lidské automaty a nejednající roboty. A tak není divu, že pozadí k tomuto filozofickému reji vytváří klasici robotické hudby Kraftwerk a jejich slavná deska The Man-Machine z roku 1978.

Úvahy o zvyku v druhé půlhodině střídá sociologický občasník Černá skříňka. Filip Vostal v ní hledá odpověď na otázku – proč tak snadno podléháme stereotypnímu ohlašování krize mužství? A proč se tak slavní lidé jako americký psycholog Philip Zimbardo odvolávají na vědu, když nepíší více než populistické knihy.

autor: Petr Fischer
Spustit audio