V Česku se po měsíci objevila dvě nová ohniska ptačí chřipky. Obě ve středních Čechách

18. květen 2021 18:00

První ohnisko je v obci Chorušice na Mělnicku, druhé v Čejeticích, které jsou částí Mladé Boleslavi. V obou chovech uhynulo několik desítek ptáků. Jejich vyšetření potvrdilo virus ptačí chřipky.

V Česku se po měsíci potvrdila další dvě ohniska ptačí chřipky. "Jde o malochovy ve středních Čechách," sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

První ohnisko je v obci Chorušice na Mělnicku, chovatelce uhynulo 19 z 21 slepic, v chovu bylo také 20 kachen a kachňat.

Druhé ohnisko je v Čejeticích, které jsou částí Mladé Boleslavi. V chovu bylo více než 80 kusů drůbeže, slepice, kachny nebo husy. "Postupně došlo k úhynu cca 30 slepic a 11 kachen. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha následně potvrdilo v obou případech přítomnost viru ptačí chřipky H5N8," uvedl mluvčí. Zbývající kusy budou vybity, kolem ohnisek se vytyčí ochranná pásma a veterináři v nich vyhlásí mimořádná opatření.

V ČR se letos utratilo zhruba čtvrt milionu ptáků. Může výpadky na trhu s kachnami. Kuřecího masa a vajec se výpadky zatím netýkají. Kvůli ptačí chřipce také vzrostl ministerstvu zemědělství rozpočet na kompenzace chovatelů za nebezpečné choroby na 130 milionů korun. Původně se na letošní rok počítalo s 60 miliony Kč.

Nákaza se u divokých ptáků, kteří často chorobu roznesou do chovu, podle veterinářů nedá ovlivňovat. Do budoucna je možné, že se bude chřipka spolu s většími počty neklecových volných chovů více dostávat mezi hospodářskou drůbež. Pro člověka ptačí chhřipka není nebezpečná.

autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio