Verdiho Síla osudu v podání tenoristy Jonase Kaufmana

16. červenec 2014

Tenoristu Jonase Kaufmana u nás můžeme slyšet jen jako operní hvězdu galakoncertu. Abychom ho zažili v celé operní roli, musíme zajet do některého z operních domů za našimi hranicemi.

Vysíláme 19. července od 20:00 hodin.

Alespoň částečnou náhradu nabídne operní večer 19. července, kdy můžeme slyšet slavného německého tenoristu v postavě Dona Alvara ve Verdiho Síle osudu ze záznamu představení Bavorské státní opery v Mnichově.

A nejen Kaufmanna! Ústřední sopránovou úlohu Leonory zpívá Anja Harteros, která vládne nádherným lyrickým sopránem a zpívá stejně dobře italský i německý repertoár. Trojici hlavních postav doplňuje barytonista Ludovic Tézier v úloze Dona Carlose. Mnichovské představení Síly osudu diriguje Asher Fisch a můžeme také sledovat, jakou úroveň bude mít hudební nastudování pravděpodobně nejvýraznější německé operní scény.

Operu Síla osudu Verdi komponoval pro Petrohrad, kde měla premiéru v Carském divadle 10. listopadu 1862. Po neúspěšném uvedení v Itálii ji ovšem přepracoval a doplnil také vůbec nejslavnější hudební číslo - předehru. Tuto druhou verzi zpívala v premiéře 27. února 1869 v milánské Scale česká sopranistka Tereza Stolzová, od jejíhož narození uplynulo na začátku června 180 let.

Také vzpomínce na tuto pěvkyni, jejímuž hlasu svědčilo italské podnebí, která u nás nikdy nevystupovala a stala se životní přítelkyní Giuseppe Verdiho, můžeme tento operní večer pomyslně věnovat. Přepracovaná Síla osudu otevírá poslední skladatelovu tvůrčí kapitolu, ve které složil vrcholná díla: Dona Carlose, Aidu, Otella a Falstaffa. Ani Verdiho úpravy nezbavují děj opery mnoha složitostí a vymyšlených zápletek. Děj opery čerpá z dobrodružně romantického dramatu Don Alvaro aneb Síla osudu španělského básníka a diplomata Ángela de Saavedry, vévody z Rivasu, který žil v Paříži a byl ovlivněn Victorem Hugem.

Spustit audio