VIDEO: Hobojista Vilém Veverka a klavírista Martin Kasík uvedli exkluzívní program v brněnské Vile Tugendhat

10. září 2017
Hudební galerie

Pocta Miesovi van der Rohe – tak se jmenoval výjimečný koncert, který proběhl 5. června 2017 v brněnské Vile Tugendhat. Český rozhlas tu pro prestižní koncertní sérii Letní festivaly Eurorádia zaznamenal vystoupení hobojisty Viléma Veverky a klavíristy Martina Kasíka.

Martin Kasík

Unikátní prostor - pokoj někdejší brněnské rodinné vily, která je zapsána na seznamu památek světového dědictví UNESCO, představili oba špičkoví umělci nejprve jako hudební salón. V první části večera zahráli lyrické Tři romance pro hoboj a klavír op. 94 německého skladatele Roberta Schumanna. Poté Martin Kasík virtuózně uvedl Scherzo č. 2 b moll, op. 31 polského romantika Fryderyka Chopina, a tuto část oba hudebníci zakončili Schumannovými Třemi romancemi pro hoboj a klavír op. 94, které autor věnoval své ženě, klavíristce Claře. Ta v Brně také koncertovala – a to před 170 lety.

Vilém Veverka

Ve druhé části večera Vilém Veverka s Martinem Kasíkem uvedli hudbu dvou brněnských skladatelů – Leoše Janáčka a jeho žáka Pavla Haase. Janáčkovu Sonátu pro housle a klavír tak můžeme slyšet vůbec poprvé v úpravě pro hoboj a klavír. Vilém Veverka s Martinem Kasíkem jí svou citlivou a velmi koncentrovanou hrou vtiskli pečeť jedinečného provedení. Témbr hoboje, který má tak blízko k lidskému hlasu, propůjčuje totiž skladbě působivou škálu odstínů zpěvnosti, něžnou jemnost i naléhavost. Jejich hra tak odkrývá další nuance Janáčkova hudebního myšlení.

L. Janáček: Sonáta pro housle a klavír (v obsazení pro hoboj a klavír):

P. Haas - Suita pro hoboj a klavír:

Záznam celého koncertu:

Na samotný závěr renomovaní umělci provedli Haasovu Suitu pro hoboj a klavír. Oba interpreti k ní mají hluboký, dlouholetý vztah a v současnosti tuto skladbu, která byla ve své době velmi jedinečná – hudebním jazykem, i myšlenkovým charakterem, nehraje, myslím, nikdo lépe, než právě oni. Její provedení ve Vile Tugendhat tak bylo mimořádným zážitkem, který propojil hudbu s přívětivou atmosférou interiéru vily.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.