VIDEO: La Compagnia del Madrigale předvedli výběr z madrigalů Claudia Monteverdiho

17. květen 2017

Před 450 lety, nejpravděpodobněji 9. května 1567, se v městečku Cremona uprostřed Pádské nížiny narodil Claudio Monteverdi, jeden z největších hudebních skladatelů všech dob.

K oslavě výročí se přidá i ČRo Vltava, která uvedla dva koncerty z Montevediho díla. 15. května jeho nejslavnější duchovní kompozici, Vespro della beata Vergine, tedy Mariánské nešpory z roku 1610, v provedení sboru The Monteverdi Choir pod vedením Sira Johna Elliota Gardinera. A 17. května uvedla v přímém přenosu koncert festivalu Pražské jaro, na kterém soubor La compagnia del madrigale provedl pětihlasé madrigaly z jeho rané tvorby.

Tvůrčí dráhu italského mistra můžeme rozdělit na dvě velké kapitoly. Od roku 1590 do roku 1612 působil jako violista, zpěvák a později i kapelník na dvoře Vincenza Gonzagy v Mantově. Zde skládal především madrigaly a dvorské hry. Druhé etapa se váže k Benátkám, kde v chrámu svatého Marka působil od roku 1613 až do smrti v roce 1643. Zde se věnoval i duchovní hudbě a také nové barokní opeře, která v Benátkách našla své první prostory a diváky.

Monteverdiho madrigaly patří mezi to nejlepší, co v daném oboru vzniklo. První čtyři knihy (1587-1603) mají pozdně renesanční formu, jsou pětihlasé a autor v nich zhudebňuje ušlechtilé básnické texty (Tasso, Petrarca, Rinuccini). Od páté knihy (1605) se objevuje vypsané basso continuo, znamení přicházejícího baroka.

S madrigaly prvních pěti knih vystoupí 17. května na Pražském jaru soubor La compagnia del madrigale, který slučuje legendy tohoto specifického žánru. Sopranistka Rosana Bertini, tenorista Giuseppe Maletto či basista Daniel Carnovich zaručují špičkový zážitek, jejich jména najdeme na mnohých ceněných nahrávkách renomovaných evropských souborů (Concerto Italiano, La Venexiana, Capella Reial di Cataluyna atd.). Oceňován je koneckonců i soubor samotný, který za osm let  existence oslovil posluchače i kritiky po celé Evropě.

autor: Čeněk Svoboda
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.