VIDEO: Špičkový violista Maxim Rysanov přednesl v Rudolfinu Rapsodii Bohuslava Martinů

30. leden 2018

Jde o kompozici oplývající tóny naděje, touhy a stesku po rodné zemi, zároveň též jisté rezignované melancholie. K poutavému vyznění večera přispěla nejen dramaturgie, ale také vzácní hosté ze zahraničí, violista Maxim Rysanov a dirigent Michał Nesterowicz.

Podívejte se na video s jedinečným výkonem Maxima Rysanova.

PROGRAM:
Bohuslav Martinů (1890–1959): Rapsodie – koncert pro violu a orchestr

Allegro tranquillo
Adagio cantabile ma non tanto
Scherzo. Allegro scherzando giocoso
Finale Andante lugubre – Allegro maestoso

Michał Nesterowicz – dirigent
Maxim Rysanov – viola

Rapsodii–koncert tvoří dvě části, ale druhá z nich v sobě skrývá dvě věty: pomalou a rychlou, oddělené kadencí violy. Jestliže v jednom ze svých rozhovorů řekl Martinů, že vyznává věci skromné a prosté, můžeme o této kompozici prohlásit, že je to jakási apoteóza prostoty, která ovšem domýšlením přerůstá ve velikost. Vznikla na zakázku dirigenta George Szella a houslisty-violisty Jaschi Veissiho.

V Rudolfinu přednesl sólový part britsko-ukrajinský violista Maxim Rysanov, neobyčejně zajímavý a charismatický hudebník. Jako violista je častým hostem na prestižních světových hudebních scénách, například na koncertech Last Night of the Proms a festivalech v Edinburghu, Salzburgu a Verbier. Navíc dokázal úspěšně skloubit hru na violu s kariérou dirigenta. Činorodý je také na poli komorní hudby a jako nadšený propagátor soudobé tvorby; z jeho podnětu vznikly četné skladby pro violu.

SOČR a dirigent Michał Nesterowicz, Zimní snění SOČRu

Jméno Michała Nesterowicze je v hudebních kruzích vyslovováno s narůstajícím respektem. Od svého vítězství na evropské dirigentské soutěži pořádané Orchestrem Cadaqués v roce 2008 a poté, co získal jednu z cen na 6. ročníku Mezinárodní dirigentské soutěže Grzegorze Fitelberga v Katovicích, dirigoval mnoho významných těles. Absolvent vratislavské Hudební akademie působí jako hlavní hostující dirigent v Basilejském symfonickém orchestru a dlouhodobý vztah ho pojí se Symfonickým orchestrem Tenerife, jehož byl donedávna šéfdirigentem a uměleckým ředitelem.

Koncert konaný 18. prosince 2017 ve Dvořákově síni Rudolfina byl z iniciativy SOČRu věnován památce prof. Václava Riedlbaucha, ředitele Nadace Bohuslava Martinů. 

autoři: SOČR , Otomar Kvěch , tvod | zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka