Virtuózka Yumi Hwang-Williams uvede s Filharmonií Brno v české premiéře Adèsův Houslový koncert

26. březen 2019

Světově proslulá houslistka Yumi Hwang-Williams uvede s Filharmonií Brno pod taktovkou Dennise Russella Daviese v české premiéře Adèsův Houslový koncert č. 2 „Concentric Paths“.

Přímý přenos koncertu vysíláme ve čtvrtek 28. března od 19.30 hod. V přestávce koncertu uslyšíte dva rozhovory: s Dennisem Russellem Daviesem a Yumi Hwang-Williams. Koncert slovem provází Lucie Hradilová.

Programová řada Koncerty šéfdirigenta přináší další českou premiéru soudobé kompozice. Americká houslistka s korejskými kořeny Yumi Hwang-Williams se brněnskému publiku představí 28. a 29. března v Besedním domě, kde zahraje Houslový koncert č. 2 „Concentric Paths“ (Soustředné dráhy) britského současného skladatele Thomase Adèse.

Filharmonie Brno

Atraktivní program večera nese název Symfonie hrdinská a komorní. Na úvod zazní Brahmsova Symfonie č. 3 F dur. Op. 90 nazývaná pro její dramatický patos „hrdinská“. V druhé části večera brněnští filharmonici zahrají Kabeláčovu Symfonie č. 4 in A op. 36 „Camerata“.

„Koncerty řídí Dennis Russell Davies a uzavře tak svůj březnový brněnský pobyt, při kterém v deseti dnech oddirigoval či odehrál sedm koncertů. Velký úspěch měl zejména jeho recitál s manželkou Maki Namekawou, kdy představili Brnu skladby tří amerických minimalistů,“ uvádí ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. 

Yumi Hwang-Williams

Houslitka Yumi Hwang-Williams pochází z Jižní Korey. Na housle hraje od útlého dětství a svůj sólový debut měla v patnácti letech s Philadelphia Orchestra. Dnes působí jako koncertní mistr Coloradského symfonického orchestru a je také vyhledávaná sólistka, která uvádí díla soudobých autorů. Její provedení skladeb Thomase Adèse, Aarona Jaye Kernise a Michaela Daughertyho jsou odbornou kritikou i publikem vysoce oceňována. Americký časopis Strings jí označil za „moderního Prometea“.

Filharmonie Brno

Yumi Hwang-Williams spolupracuje s řadou významných amerických i zahraničních orchestrů (např. Cincinnati Symphony, the Indianapolis Symphony, Sinfonieorchester Basel, Bruknerův orchestr v Linzi) i dirigentů (Marin Alsop, Dennis Russell Davies, Hans Graf, Paavo Järvi a Peter Oundjian). Je také vyhledávanou komorní hráčkou – vystupovala s hudebníky, jako jsou: Gary Graffman, Ida Kavafian, Jeffrey Kahane, Christopher O'Riley, Jon Kimura Parker a Andrew Litton. V minulé sezóně uváděla Beethovenův houslový koncert s Cincinnati Symphony Orchestra (CSO), tria pro lesní roh v Carnegie Hall s Andrewem Littonem a prvním hornistou CSO Michaelem Thorntonem. Třetí houslový koncert svého krajana Isanga Juna zahrála pak v Basileji a jihokorejském Tchongjongu.

Yumi Hwang-Williams

Yumi Hwang-Williams hraje na nástroj milánského mistra Carla Landolfiho z roku 1752.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.