Vydejte se s Vltavou vlakem do Rumunska na Festival Banát!

10. červenec 2019

V nabitém programu vysílání Vltavy během celého léta uslyšíte díla Jacka Kerouaca, Ernesta Hemingwaye nebo třeba Pravdivý příběh Plastic People. Léto plné dobrodružství, nezávislosti a snění. Zažít ho můžete nejen ve vysílání, ale i na vlastní kůži – stejně jako vítěz naší soutěže o 2 balíčky na Festival Banát! A na co se máte těšit?

Děkujeme všem, kteří se zapojili do soutěže. Vyhlášení výsledků probělo ve čtvrtek 25. července. Vítězem se stal pan Zdeněk Adler – gratulujeme!

Pravděpodobně největší vlaková výprava v novodobé historii české železnice s téměř 1300 osobami na palubě míří podpořit českou komunitu v Rumunsku. Tam se již osmým rokem koná populární kulturní festival – Festival Banát. Na úpatí transylvánských Karpat žije v šesti českých vesnicích oblasti Banátu přes tisíc lidí, kteří sem kolem roku 1823 odešli z tehdejší rakouské monarchie. Díky naprosté izolovanosti a jazykové a kulturní svébytnosti si čeští krajané dodnes udrželi ojedinělou komunitu v těžko dostupné divoké přírodě několik kilometrů nad Dunajem.

V jedné z českých vesnic, Eibentálu, se již poosmé koná kulturní festival, na který tradičně vyrážejí fanoušci z České republiky. Každoroční autobusovou dopravu v předminulém roce nahradil speciální vlakový expres a po velkém úspěchu vyráží opět na cestu v úterý 20. srpna z pražského Smíchova až do rumunské Oršavy. Posledních padesát kilometrů pak překonají návštěvníci místními autobusy a lodní dopravou přes známou dunajskou úžinu Cazanele.

Tímto ojedinělým projektem jsme již při prvním pokusu dokázali zaujmout naši veřejnost, kdy se o českém Banátu začalo velmi zvyšovat povědomí. Nyní chystáme třetí výpravu vlakem, která je sice velmi organizačně náročná, ale zároveň víme, že i díky tomu každým rokem stoupá prestiž celé akce a povědomí o celé české komunitě v Banátu.
organizátor Štěpán Slaný

Půl kilometru dlouhý vlak poveze třináct set pasažérů přes čtyři státy patnáct hodin a již během 1100 km dlouhé cesty budou na palubě expresu probíhat první koncerty kapel, které se rozhodly podpořit tento ojedinělý projekt. Na samotném festivalu se pak během čtyř dní vystřídá přes třicet kapel.

Na třech pódiích se představí například Zrní, Prago union, David Stypka, Vasilův Rubáš, Pio Squad, Mucha, Švihadlo, Never Sol či Terne Čhave. Vše pak doplní filmový festival One World Petry Dobruské, divadelní soubory zastoupené např. VOSTO5 a mnoho přednášek a besed v čele s Láďou Ziburou nebo Tomášem Sedláčkem.

Eibentál, Banát

Krajané v Banátu si dodnes zachovali zvyky a tradice, které si v první polovině 19. století přinesli z Čech. Ve vesnicích je proto například možné se bez problémů domluvit česky. Tradiční zemědělství zachovalo krajinu neporušenou a návštěvníkům se tak občas nabízejí výhledy jak z Ladových obrázků. Atmosféru českého Banátu, který čítá šest vesnic, se daří zachovat i díky speciálnímu programu rozvoje šetrné turistiky, který zde spolu s organizátory festivalu prosazuje organizace Člověk v tísni. Festival Banát významně přispívá k propagaci českých vesnic jako unikátní turistické destinace. A šetrný cestovní ruch je jednou z mála možností, jak v krajanských vesnicích vytvářet pracovní příležitosti, a tím přispět k jejich záchraně. Právě na krajany je upřena hlavní pozornost i během festivalu. Místní obyvatelé si nabízenými službami a produkty dokáží během festivalu vydělat několik měsíčních platů, které jsou pro ně důležitou motivací, proč v této oblasti dále žít.

Vltavské léto Na cestě: Čapek se vydal na sever, Kerouac vyrazil na cestu a Hemingway k moři. Kam pojedete v létě vy?

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.