Záznam koncertu Concertina Praga: Vítězové soutěže mladých hudebníků vyprodali Rudolfinum

16. červenec 2019

Již po 53. bude vysílání Českého rozhlasu Vltavy patřit mladým. Poslechněte si záznam galakoncertu laureátů z Dvořákovy síně Rudolfina v Praze. Po odvysílání vám nabídneme také záznam závěrečného koncertu ze zámku v Jindřichově Hradci.

Druhá červnová neděle patřila laureátům 53. ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga. Pro rok 2019 byla soutěž vypsána v kategoriích housle, violoncello, klavír a harfa. Poslední jmenovaná kategorie se jako sólový obor v soutěži objevila poprvé. Porota hodnotila celkem 31 přihlášených soutěžících z Arménie, Rakouska, Bulharska, Nizozemí, Německa, Velké Británie, Polska, Rumunska, Ruska, Slovinska a Ukrajiny. Českou republiku reprezentovalo pět soutěžících. Osm nejlepších se představilo na pódiu Rudolfina.

Sedmičlenná porota vybrala za absolutního vítěze českého klavíristu Jana Čmejlu.
Kromě něj získali ocenění i další čeští hudebníci Eliška Tkadlčíková, klavír (2. cena), Martin Sadílek, harfa (čestné uznání) a Klára Erdingerová, housle (čestné uznání).
Vítězem kategorie housle se stal Wiktor Dziedzic (Polsko), 2. cenu získala Lora Markova (Bulharsko).
Nejlepším violoncellistou se stal Syon Najman (Bulharsko), 2. cenu si odnesla Mariia Slaščeva (Rusko). 1. cena v kategorii harfa byla udělena Aleksandře Arsenové (Rusko), 2. cenou byla odměněna Jelizaveta Rakovská (Ukrajina).

Laureáty doprovodil Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením Marka Šedivého. Večerem provázela Jana Tronajová.

Koncertem v Rudolfinu odstartoval 51. Jihočeský festival Concertino Praga. Na šesti koncertech se mladí laureáti přestavili ve dnech 10. - 14. června na zámcích v Českém Krumlově, Bechyni a v Jindřichově Hradci, dále ve Schwarzenberské hrobce v Třeboni a v kapli sv. Máří Magdalény v Jindřichově Hradci. Společně s držiteli 1. a 2. cen ještě vystoupili interpreti z České republiky, které porota ocenila čestnými uznáními. Jihočeský festival Concertino Praga se tradičně nese ve znamení komorní hudby, klavírními partnery mladých hudebníků byli Stanislav Gallin a Daniel Wiesner.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.