Zbyněk Brabec, dramaturg plzeňské opery, pedagog Konzervatoře Praha, zpěvák a režisér

20. duben 2016

Zbyněk Brabec je už přes 35 let srostlý s plzeňským divadlem, kam nastoupil jako prvooborový tenorista hned po konzervatoři. Když uzavřel svoji pěveckou kariéru, naplno rozvinul své další operní aktivity: stal se skvělým dramaturgem, pedagogem a také operním (a operetním) režisérem, k čemuž si svědomitě doplnil vzdělání studiem na JAMU v Brně.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Nepotkáte u nás mnoho takových, kteří vám na požádání vysypou názvy všech oper nejenom Verdiho, ale třeba Rimského-Korsakova či Brittena. Jako „chodící operní encyklopedie“ zná libreta a postavy stovek oper, a protože je původní profesí operní tenor, leckterou árii by vám i zazpíval. Vlastní ojedinělou sbírku operních nahrávek, zvukových i obrazových, a málokdy se stane, aby zaváhal s rozhodnutím, jestli tahle role patří mladodramatickému sopránu nebo spíše sopránu lyrickému a kdo ji ve světě i u nás zpíval.

Jeho erudice je všeobecně oceňována, což v umělecké branži, zejména v divadelním světě plném konkurence a soupeření, není tak obvyklé. A tak pěkných pár let působil v Jednotě hudebního divadla a již několik let také v porotě divadelních Thálií, kde svým rozhledem přispívá ke spravedlivému oceňování svých kolegů.

Není to jednoduché, vždyť v tom našem malém rybníčku všichni znají všechny, ale Zbyněk Brabec má názor na moderní operní divadlo vytříbený nejen celoživotní praxí, ale také soustavným studiem nahrávek a odborných publikací a časopisů. Do nich ostatně často jako operní publicista přispívá, jeho články jsou nabité fakty a naprostou znalostí „terénu“. Jeho operní režie vynikají snahou o spojení moderního pohledu s tradicí, vždy jsou promyšlené, vyhýbá se extrémům a tzv. „schválnostem“, a jak říká klasik, jeho krédem je „nestavět se před operu, ale za ni“ – jako zpěvák a stále vděčný divák ví, že opera je především hudba a zpěv a režisér by to měl v míře nejvyšší respektovat.

Na Pražské konzervatoři připravuje s mladými adepty prken, co znamenají svět, školní představení. Laskavě vede své studenty k preciznosti, propojení zpěvu s jevištní akcí. Není to jednoduché, jak sám ví, a i když si své chyby každý musí „odestát“ sám, přece jen se snaží svým nejmladším kolegům předat to, co si prožil sám.

Nejnověji byl postaven do čela pěveckého oddělení, kde také vyučuje zpěv a řadu teoretických předmětů. V Plzni vede před každou premiérou besedy o nové inscenaci v Klubu přátel DJKT – a všichni se na jeho výklad vždy těší.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio