Zdeněk Bláha, legendární redaktor plzeňské stanice Českého rozhlasu, dudák, muzikant a skladatel

3. září 2015

Se Zdeňkem Bláhou, dudákem, dlouholetým redaktorem Českého rozhlasu, folkloristou, muzikantem a skladatelem hovořil Ilja Šmíd.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

31. ledna 2015 se v Horní Bříze, pětitisícovém městečku nedaleko Plzně, konala v kulturním domě mimořádná událost: na koncertu věnovanému 85. narozeninám zakladatele souboru Úsměv a dlouholetého redaktora plzeňského studia Českého rozhlasu Zdeňka Bláhy mu bylo uděleno – jako prvnímu hornobřízskému rodákovi – čestné občanství. Bylo to vyjádření ocenění a úcty k celoživotnímu dílu této dnes již legendy českého folklorního hnutí.

Jeho cesta za hudbou a lidovými písničkami začala právě v Horní Bříze, kde se narodil v rodině lidového muzikanta a kapelníka, od kterého mladý synek zcela přirozeně pochytil lásku k hudbě. Brzy zvládal hru na housle, kytaru či kontrabas a samozřejmě brzy i na dudy, typický lidový nástroj jihozápadních Čech, zejména Chodska.

V roce 1955 nastoupil do plzeňského studia Českého rozhlasu a stal se součástí nadšené party muzikantů, kteří vytvořili charakteristický „sound“ zdejšího studia a jeho vysílání. Pořad Hrají a zpívají Plzeňáci, u jehož zrodu Zdeněk Bláha stál, se stal nejoblíbenějším pořadem z řady dalších, v nichž pravidelně zaznívaly úpravy písní v podání Plzeňského lidového souboru, sboru Česká píseň, ale i dalších souborů, mezi nimiž hornobřízský Úsměv založený v roce 1958 právě Zdeňkem Bláhou hrál významnou roli.

Je i Bláhovou zásluhou, že dnešní plzeňská rozhlasová fonotéka nahrávek lidových písní čítá na 3000 titulů a že se folklorní produkce plzeňského studia stala doslova zachráncem a současně pokladnicí hudebního kulturního dědictví z oblasti lidového umění v jihozápadních Čechách.

03301841.jpeg

Zdeněk Bláha je především muzikant, vynikající dudák, který inicioval založení známé Konrádyho dudácké muziky v Domažlicích, s níž dodnes absolvuje každoročně desítky koncertů – hraje nejen na dudy, ale tvrdí muziku svou basou a osobitě zpívá. Dodnes je uměleckým vedoucím Úsměvu, na jehož tvorbě se podílí nejen jako jediný autor hudební složky, ale též jako choreograf, režisér a autor pořadů. Ostatně to je jeho velký přínos i pro každoroční Chodské slavnosti v Domažlicích či jiné folklórní festivaly, na něž je zván jako interpret i autor.

K jeho nesmrtelným zásluhám patří i činnost sběratelská, jeho vlastní rukopisná sbírka obsahuje na 500 zápisů písní a tanců z Plzeňska Kralovicka, Plaska, Žinkovska, Klatovska, Přešticka a Chodska. Řada jeho sběrů, úprav, a také vzpomínek vyšla tiskem, za nejvýznamnější publikaci je považována kniha Nezapomenutelné postavy chodského folklóru z roku 1999. Jeho instruktivní skladby pro dudáky Dudácké noty a či Sto kusů pro sólo a duo dudy jsou neocenitelnou pomůckou pro začínající adepty tohoto lidového nástroje. Ostatně právě Bláhova virtuozita inspirovala skladatele Jaroslava Krčka či Jana Málka k napsání koncertů pro dudy.

Zdeněk Bláha je zářným příkladem, jak životní optimismus a neustálé aktivní muzicírování jsou elixírem života. Až jej budete někdy – stejně jako já – shánět, nejspíš jej doženete na nějakém turné či koncertě. Protože pro věčně mladého Zdeňka Bláhu je hudba a lidová písnička život.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio