Zdeněk Liška. Velký příběh české filmové hudby pokračuje

20. listopad 2017

Zdeněk Liška je autor fascinujících soundtracků filmů jako Marketa Lazarová, Vynález zkázy, Malá mořská víla, Obchod na korze nebo Spalovač mrtvol. Ale také známé úvodní znělky 30 případů Majora Zemana. Skladatelova osobnost se dočkala nového dokumentárního portrétu Hudba Zdeněk Liška, který natočil hudební publicista Pavel Klusák.

Zdeněk Liška vyšel z éry symfonických orchestrů i experimentoval s elektronikou. Využíval i hudební studio jako nástroj sui generis. Pavel Klusák se v Reflexích zamýšlí nad tím, proč můžeme pozorovat obnovený zájem o dílo Zdeňka Lišky, v Česku ze zahraničí: „Přišlo období, ve kterém se ohlížíme zpátky do 20. století a hledáme, jestli různé silné příběhy jsou doceněné. Zdeněk Liška se zdá být nedovytěžený příběh. Jeho hudba zněla v kinech prakticky denně. Teď máme odstup a vidíme, že jeho hudba obstojí i po čase a dokonce i bez filmů české nové vlny.“ Klusákův film Hudba Zdeněk Liška můžete vidět do 24. listopadu v iVysílání České televize.

„Jako muzikologa mě zajímá šíře Liškovy tvorby. Neexistuje žádný typický, nebo atypický Liška, tak široká jeho tvorba je. Skládal pro všechny filmové žánry a využíval různé hudební styly. Taky mě fascinuje absence kvalitativních kritérií. Takřka paralelně skládal hudbu pro vrcholy české kinematografie a pro díla slabá, ideologicky nebo i esteticky,“ říká hudební vědec Miloš Zapletal, který se Liškovi podrobně věnoval. „Dnešní podmínky jsou jiné. Někoho, koho bychom mohli považovat za Liškova následovníka, nenajdeme,“ dodává ve vltavském pořadu Reflexe.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související