Zemřít dnes na rakovinu tlustého střeva je v 90 % hloupost, tvrdí gastroenterolog Špičák

10. duben 2019

Medicínský obor gastroenterologie se velmi dynamicky rozvíjí. Spojuje vnitřní lékařství se stále rostoucí paletou miniinvazivních terapeutických postupů, které navazují na endoskopii a částečně nahrazují klasické operace. Jaké jsou diagnózy i samotné medicínské postupy?

Femtosekundový laser je technický zázrak, chválí přední český oční lékař Pavel Kuchynka

Operace oka, ilustrační foto

Zatímco například šedý zákal, refrakční vady a další neduhy lidského zraku dokáže dnešní oftalmologie léčit, sítnice zůstává nadále pro oční lékařství problémem.

„Rozložení diagnóz se mění. V některých oblastech rychle a dramaticky, jinde je vývoj pozvolný,“ uvedl v pořadu Leonardo Plus Julius Špičák, přednosta Kliniky hepatogastroenterologie pražského IKEMu.

Například téměř zmizely vředy na dvanácterníku. „To souvisí s tím, že se snížila infekce žaludku bakterií Helicobacter pylori. Vřed žaludku ale přetrvává, protože je často výsledkem užívání nesteroidních revmatik u starších osob.“

„Obrovsky narůstá výskyt rakoviny jater... Je možné, že významnou roli hraje změna diagnostiky a větší důraz na preventivní vyšetření cirhotiků ultrazvukem, a tak i častější záchyt karcinomu... Přinejmenším ale řadu nádorů objevujeme v častějším stádiu, u nádorů tlustého střeva dokonce ještě ve stadiu benigního onemocnění.“

S pacienty je třeba systematicky pracovat v tom smyslu, že jde o vyšetření nepříjemné, ale že je lépe, když se nemoc objeví v časném stadiu, než ve stadiu pokročilém... V 90 % případů je umřít na rakovinu tlustého střeva hloupost, protože proti tomu se dnes můžeme velice úspěšně bránit.
Julius Špičák

Jakkoliv je včasný záchyt nádorového onemocnění zásadní, mnoho lidí prevenci z důvodů obav z vyšetření zanedbává. „Vyšetření je opravdu velmi, velmi nepříjemné,“ potvrdil lékař.

„Já sám jsem gastroskopii podstoupil jednou, kolonoskopii dvakrát. Před každou gastroskopií říkám pacientovi: ano, je to odporné, ale trvá to jen tři minuty a nemohu vám ublížit, ani kdybych chtěl.“

Často také pacient přichází ve velkém stresu. „Základní otázkou diagnostiky v gastroenterologii je, jestli je to nádor, nebo není. A to ovlivňuje celý život. Pacient to tuší, takže přichází ve stresu a nedivím se.“

Endoskopické metody jsou dnes jinde

V diagnostických i vyšetřovacích metodách došlo k obrovskému technologickému rozvoji. „Endoskopie je dnes někde jinde. Kvalita obrazu je větší, přístroje jsou subtilnější, ohebnější a umožňují zavádění všemožného instrumentária a tím řešit řadu problémů před 20 lety ještě nepředstavitelných.“

Můžeme si za obezitu sami? Nové poznatky o mikrobiomu říkají opak, tvrdí Kateřina Cajthamlová

Kateřina Cajthamlová

Lidské tělo je složeno nejen z lidských buněk, ale také z obrovského množství bakterií, které zásadně ovlivňují naše psychické i fyzické zdraví. Co všechno víme o tzv. mikrobiomu?

„Pořád ale platí, že taktilní zkušenost chirurga, tedy to ohmatání, je v případě velké operativy nanahraditelné. Takže byť endoskopie expanduje, tak určité limity stále jsou,“ vysvětlil Špičák.

Připomněl, že Česká republika je na předních místech evropských statistik jak v obezitě, tak transplantaci jater. „Strava tady byla a je specifická: velký kalorický obsah v malém objemu... Zdá se, že z tohoto důvodu je tady i nejvyšší výskyt rakoviny tlustého střeva.“

Principem obezitologické operace bylo zmenšit žaludek nebo zkrátit střevo. Obě věci se dají dnes provést endoskopicky. Žaludek se prošije endoskopem a tak se zmenší, střevo se zkrátí tak, že dvěma endoskopy, jedním z úst a druhým z konečníku, se zavedou magnety do střeva, ty se k sobě spojí a střevo mezi nimi nekrotizuje. Tak vytvoří spojku, aniž by se člověk musel operovat.
Julius Špičák

Oproti té naší je strava obyvatel Středomoří téměř opačná. „Málo energie a kalorií, ale ve velkém obsahu... Možné je ale i to, že máme precizní statistiky, zatímco středomořské země statistiky trochu odbývají... Ale obezita je světová pandemie.“

„Dnes není problém si vygooglit doporučení zdravé stravy... Ale naprosto zásadním a nejjednodušším měřítkem je váha. Takže nadváha je špatně, nízká váha je dobře. A co člověk jí, nebo nejí, už pak není tak důležité,“ konstatoval gastroenterolog Julius Špičák.

Co všechno dnes dokáže endoskopie? Dočkáme se někdy „bezbolestné“ gastroskopie a kolonoskopie? Jak obstojí české lékařství ve srovnání se zahraničím? Poslechněte si celé Leonardo Plus!

Některé z vědeckých osobností můžete poznat i v méně tradiční roli, jako znalce umění a často jako aktivní hudebníky. Rozhovory s nimi, ve kterých odhalují svoji méně známou tvář, nabízí portál o klasické hudbě KlasikaPlus.cz v seriálu Vědci hudebníci.

Spustit audio

Související