Zkouška sirén zazněla s hudebním doprovodem. Proběhly tři paralelní koncerty

3. duben 2019

Od 6. března, každou první středu v měsíci, na Vltavě uslyšíte zkoušky sirén v doprovodu hudebních skladeb v projektu Hudba k Siréně.

Jan Trojan: TRANS-MI-SIRENES MEI
Premiéra další nové skladby, která vznikla v rámci projektu Hudba k siréně. Skladba Jana Trojana je víc hudebním happeningem, než klasickým hudebním dílem. Odehrávala se na třech různých veřejných prostranstvích - na Novoměstské radnici v Praze, nádvoří Hudební akademie múzických umění a Horním náměstím v Olomouci. Na Vltavě bylo možné slyšet mix různých poledních zvuků z třech různých míst společně s flétnou, saxofonem a pozounem.

Každou první středu v měsíci uslyšíte na Vltavě zkoušky sirén v doprovodu hudebních skladeb v projektu Hudba k Siréně. Unikátní koncept nabízí možnost zastavit se uprostřed všedního dne a vychutnat si koncert - jedné skladby v době pravidelné zkoušky sirén. Nová díla vytvoří téměř dvě desítky českých skladatelů, každý koncert se odehraje na jiném místě a zazní živě na Vltavě.

Zkouška sirén se koná pravidelně každou první středu v měsíci. Kdo ji ale opravdu poslouchá?
Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG

Zkouška sirén v  v Olomouci

Společný projekt Českého rozhlasu Vltava a Orchestru Berg nabízí netradiční zážitek se současnou hudbou.

„Běžně nabízíme projekty určené pro konkrétní místo, někdy i zvukové procházky, kdy účastníky nutíme, aby vnímali svět okolo sebe hlavně ušima a poslouchali to, co běžně nevnímají,“ dodává Eva Kesslová.

Hudba k siréně spojuje tohle všechno. Vznikají nové skladby pro několik hudebníků a sirénu určené k provádění pouze v konkrétním čase, tedy ke zkoušce sirén. Sirénu skladatelé využívají jako další hudební nástroj. Hudba k Siréně je inspirací k poslechu okolního prostředí jako hudební struktury. Siréna je výjimečný zvukový objekt a obecně známým prvkem našeho života. Není původně hudebním nástrojem, ale může se jím stát, což dokazují, neznáme i známé skladby jako např. Symfonie sirén Arsenie Avraamova, nebo Ionization Edgarda Varèse.

„Přál bych si, aby Hudba k Siréně byla takovým vitamínem, impulsem pro uši, který v nás, jako posluchačích, může probudit neortodoxní přemýšlení nad hudbou, povzbudit jiné slyšení,“ uvádí Ladislav Železný, hudební režisér a spolupořadatel projektu.

SÉRIE MIKROKONCERTŮ – HUDEBNÍCH INTERVENCÍ KE ZKOUŠCE SIRÉN

Hudba k Siréně!, nejbližší koncerty:
středa 1. května 2019
Bastion / Park Folimanka
koncept / hudba: Ian Mikyska

středa 5. června 2019
Gymnázium Jana Keplera
koncept / hudba: Martin Klusák

PREMIÉRA proběhla 6. března na Filozofické fakultě UK

autoři: Marika Mazáková , Orchestr Berg , Eliška Vidomus