V hudbě je slyšet každá faleš

Před rokem, 27. září, zemřela profesorka Zuzana Růžičková.  Připoeneme si znovu její umění ve víkendovém vysílání D-dur. V sobotu a něděli od osmi do dvanácti.

Když jsme v říjnu 2017 začali vysílat na D-dur dopolední víkendový program Na návštěvě, plánovali jsme, že jedním z našich prvních „hostitelů“ bude prof. Zuzana Růžičková. Ale nepodařilo se, světová cembalistka nás opustila 27.září. Naposled jsem u ní byl v červnu a natočil s ní rozhovor pro přestávku přenosu Koncertu vítězů Concertina Praga. Nemluvili jsme ale jen o této rozhlasové soutěži, a tak se záznam našeho rozhovoru mohl stát základem víkendového vysílání.  Dostali jsme se až k etickým otázkám světa klasické hudby. Paní profesorka vyslovila myšlenku, že hudebník, hráč nebo skladatel, by vlastně neměl myslet na účinek svého výkonu. V tu chvíli „nemluví pravdu“ a publikum takovou přetvářku vycítí a neocení ji. Ptal jsem se jí, jestli se považuje za emotivního posluchače nebo analytického.

„Když slyším, že to není ono, tak analyzuji, ale když to je ono, na všechny analýzy zapomenu a nechám na sebe hudbu působit.“

Zuzana Růžičková vystupovala v Českém rozhlase mnohokrát. Našel jsem v archivu pořad, který jsem s ní natočil v roce 2006. Adolescentním hláskem se tam paní profesorky vyptávám na Bacha a jeho Temperovaný klavír. Jeho části si pustíme v sobotu i v neděli. A třetím komponentem programu Na návštěvě bude autorské čtení z knížky pamětí paní profesorky. Ta se v nich zmiňuje o mnohých ze svých kolegů – hudebníků, o profesoru Rauchovi, Josefu Sukovi, Rafaelu Kubelíkovi, Helmutu Rillingovi, Svjatoslavu Richterovi... I jejich nahrávky budou znít na D-dur o víkendovém dopoledni se Zuzanou Růžičkovou.

Zuzana Růžičková

Vysíláme na D-dur v sobotu 3.11. 8:00-12:00 a v neděli 4.11. 8:00-12:00, s reprízami po půlnoci.

Čtěte takéOdešla Zuzana Růžičková

autor: LH
Spustit audio