Čert a Káča

17. únor 2019

Kdo by neznal českou pohádku Čert a Káča? Díky Dvořákově geniálnímu zhudebnění si ji můžeme poslechnout i v operní podobě. Antonín Dvořák ji složil v roce 1899, jen rok před Rusalkou. Pohádky, pověsti a lidové báje – i například ty od Erbena -  měly v jeho díle významné místo.

Libreto opery podle předlohy Boženy Němcové a Balady o nebohém ďáblu Ladislava Quise napsal Adolf Wenig. Opera měla od prvního provedení velký úspěch, a je vděčným repertoárem českých divadel dodnes. V roce 2008 vyšla v německém hudebním vydavatelství Orfeo nahrávka této opery s Gerdem  Albrechtem (1935 - 2014). Tento dirigent, který působil v řadě německých operních scén, se v letech 1993-6 zapsal i do historie České filharmonie jako její šéfdirigent. A českým autorům věnoval nemalou pozornost. Pro Orfeo kromě Čerta a Káči natočil také méně známé Dvořákovy opery Armida, Vanda, Král a uhlíř.

03760014.jpeg

Na nahrávce z roku 2008 slyšíme Čerta a Káču v pestrém mezinárodním obsazení. Ke spolupráci si Albrecht přizval Orchestr a Sbor západoněmeckého rozhlasu a Pražský komorní sbor. Káču zpívá jihoafrická mezzosopranistka Michelle Breedt, jejíž kariéra vedla od opery v Kapském Městě přes studia v Londýně a v kolínském Opernstudiu až do Bayreuthu, Vídně, Paříže či Deutshe Oper. Role Kněžny se zhostila vynikající ruská pěvkyně Olga Romanko, jejíž temný dramatický soprán mohou slýchat diváci na operních scénách celé Evropy, a také u nás v pražském nebo moravskoslezském Národním divadle.

Peter Mikuláš

Ovčáka Jíru nazpíval člen Curyšské opery, tenorista Peter Straka, který na rozdíl od svých dvou kolegyň nemá díky českému původu žádný problém s výslovností. Role pekelníka Marbuela se ujal známý slovenský basista Peter Mikuláš, jehož mezinárodní kariéra sahá od Metropolitní opery přes evropské operní domy až k častému hostování s předními orchestry a dirigenty v koncertním repertoáru. Gerd Albrecht spolupracoval s těmito pěvci opakovaně a některé z nich můžeme slyšet i v dalších dvořákovských nahrávkách, které již byly zmíněny. 

Vysílá Čro D-dur v neděli 17. února v 16:00

autor: Svatava Barančicová
Spustit audio